Selectie Galerie

Wineke van Muiswinkel

Voor haar nieuwe werk `De smalle en de brede weg' maakte Wineke van Muiswinkel gebruik van zowel film als video. Een 16 mm-film van een bergpad, gezien vanuit het perspectief van een wandelaar en een video van een snelweg, gefilmd vanuit een auto, worden door elkaar geprojecteerd. Het werk, dat geïnspireerd is op een religieuze prent, toont de verschillende posities die een kunstenaar kan innemen ten opzichte van een thema of medium. 4 maart t/m 8 april in de Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. Di t/m za 11-18u.

Mariëtte Linders

De figuren die de tekeningen van Mariëtte Linders bevolken, houden het midden tussen mensen en beesten. De tekeningen zijn intuïtief ontstaan en beschrijven eerder een gevoel of een herinnering dan een anatomisch correct lichaam. Gezichten zijn weergegeven als gebieden met openingen op de plaatsen waar ogen, neus of mond horen te zitten. Met hun afschrikwekkende uiterlijk en vervreemdende benamingen als Radiatorwoman of Soulface lijken de personages meer op buitenaardse wezens dan op mensen van vlees en bloed. 3 t/m 26 maart in Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, Haarlem. Do t/m zo 13-17u.

Driessens/Verstappen

Het kunstenaarsduo Erwin Driessens en Maria Verstappen combineert `hightech computersoftware' met sculpturen van `lowtech' materialen als lood, gips en aluminium. Voor hun nieuwste werk Tuboid ontwikkelden ze software die een oneindige hoeveelheid beelden en vormen genereert. Op een wand is een eindeloze tunnel geprojecteerd die steeds andere organische vormen aanneemt. Daarnaast exposeert het duo vier afgietsels van de binnenkant van de tunnel. T/m 2 april in Exedra, Langestraat 52, Hilversum. Wo t/m za 12-17u.

Madeleine Berkhemer

De sculpturen van Madeleine Berkhemer zijn opgebouwd uit gescheurde, aan de muur gespijkerde panty's. In Galerie Cokkie Snoei hangen de opgevulde panty's als mannelijke geslachtsdelen aan het plafond en zijn de nylon kousen tussen de wanden opgespannen als gevilde beesten. Ook toont Berkhemer enkele op textiel gedrukte collages, opgebouwd uit plaatjes uit stripboeken en tijdschriften. De werken leveren een ironisch commentaar op de stereotype man- en vrouwbeelden uit de massamedia. T/m 19 maart, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u. Gelijktijdig zijn tekeningen van Anneke van der Eerden te zien.

En verder

Schilderijen van Pascale Ticheler t/m 18 maart in Galerie Hof & Huyser, Bloemgracht 135, Amsterdam; objecten van Tariq Alvi t/m 31 maart in de Gate Foundation, Keizersgracht 613, Amsterdam; installatie van Jan Scheerhoorn t/m 25 maart in Galerie Sign, Winschoterkade 10, Groningen.