Selectie Films

Karnaval

Debuut van Franse regisseur Thomas Vincent gebruikt het carnaval van Duinkerken niet als decor, maar als het hoofdthema van een film over mensen die overwegen om meer dan drie dagen per jaar te doen waar ze zin in hebben. Mooie, authentieke liefdesfilm over een allochtoon en een getrouwde vrouw. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Utrecht: 't Hoogt.

Rosetta

Kale, overdonderende film van de Waalse broers Dardenne over Rosetta, een meisje dat alleen aan werk waardigheid kan ontlenen. In een losse, handheld stijl zit de camera de heldin in haar eenzame wereld dicht op de huid. Amsterdam: Kriterion/Studio K. Groningen: Poelestraat. Leiden: Kijkhuis Leiden. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Springhaver.

Rosie

Vlaamse debuutfilm van regisseuse Patrice Toye over een dertienjarig meisje (de formidabel met het personage samenvallende Aranka Coppens), dat de werkelijkheid met passie te lijf gaat. Scenario zonder bijzaken vermengt met roerend fanatisme fictie en realiteit. Amsterdam: Desmet. Breda: Chassé. Den Haag: Haags Filmhuis. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

Three Kings

Eerste Hollywoodfilm over de grondoorlog in Irak verrast zowel stilistisch als inhoudelijk. In bleke kleuren en beweeglijke montage schetst regisseur David O. Russell de hebzuchtige motieven van zowel de geallieerden als van individuele militairen, die onder leiding van kapitein George Clooney achter de vijandelijke linies een Koeweitse goudschat trachten te roven. In 51 theaters.

The Winslow Boy

Amerikaans regisseur en schrijver David Mamet is zijn eigen stijl trouw in bewerking van zeer Brits toneelstuk van Terence Rattigan over een in 1910 van diefstal beschuldigde kadet. Staccato dialogen en verwondering over menselijk gedrag kenmerken ook deze kostuumfilm. Amsterdam: Cinecenter. Den Haag: Babylon 2.

En verder

American Beauty in meer dan 42 theaters; Bowfinger Amstelveen: Griffioen. Naaldwijk: De Naald Film; Ca Commence Aujourd'hui Enschede: Alhambra. Middelburg: Cinema Middelburg; Les Convoyeurs Attendent Amersfoort: De Lieve Vrouw. Eindhoven: Plaza Futura. Gouda: Filmhuis Gouda; Festen Amsterdam: The Movies. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: 't Hoogt. Vlissingen: Cine City; The Five Senses in meer dan 12 theaters; Fucking Åmål Amsterdam: Cinecenter, Kriterion/Studio K. Breda: Chassé. Den Haag: Haags Filmhuis. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: 't Hoogt; Happiness Amsterdam: Desmet; Kikujiro Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Rotterdam: Lantaren/Venster; South park, uncut in meer dan in meer dan 47 theaters; Toy Story 2 de Nederlands gesproken versie in meer dan 105 theaters, onvertaald in meer dan 19 theaters.