Robinson `bezorgd' over China

Volgens de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de rechten van de mens, Mary Robinson, gaat het steeds slechter met de vrijheid van meningsuiting en de godsdienstvrijheid in China. Robinson, die twee dagen op bezoek is in Peking, heeft haar bezorgheid vandaag kenbaar gemaakt aan haar Chinese gastheren, onder wie één van China's vice-premiers, Qian Qichen.

Het bezoek van Robinson heeft plaats enkele weken voorafgaand aan de jaarlijkse vergadering van de VN-commissie voor de rechten van de mens in Genève. Peking had gehoopt door gesprekken met de Hoge Commissaris buitenlandse kritiek op het Chinese mensenrechtenbeleid te beperken.

Robinson heeft zich tijdens haar vorige bezoek aan China, bijna anderhalf jaar geleden, ontpopt als een voorstander van dialoog in plaats van confrontatie. Maar inmiddels heeft ook zij moeten vasttellen dat op het gebied van de mensenrechten geen sprake is van vooruitgang in China. De positie van politieke dissidenten en religieuze groeperingen is in de afgelopen anderhalf jaar dermate verslechterd dat de Verenigde Staten hebben opgeroepen tot het opstellen van een resolutie tijdens de vergadering van de VN-mensenrechtencommissie, waarin China wordt veroordeeld.

Robinson heeft er gisteren ook bij haar gesprekspartners op aangedrongen dat het Chinese parlement het internationale convenant aangaande economische, sociale en culturele rechten en het convenant aangaande civiele en politieke rechten gaat ratificeren. China heeft beide documenten ondertekend maar ratificatie blijft nog uit.