Rivaldo stelt fans Barcelona gerust

Barcelona is de klap van de verloren topwedstrijd tegen Real Madrid aardig te boven gekomen. De Catalaanse ploeg van trainer Louis van Gaal versloeg in groep A van de Champions League thuis Porto met 4-2. In de aantrekkelijke wedstrijd speelde Barcelona-aanvaller Rivaldo een hoofdrol met twee treffers. De Spanjaarden namen de leiding in de poule over van Porto.

De opgeluchte Van Gaal roemde de inbreng van Rivaldo. ,,Het is van vitaal belang spelers als Rivaldo te hebben die een wedstrijd kunnen beslissen'', zei hij. ,,Zijn eerste doelpunt was van doorslaggevend belang. Het bracht ons terug in de wedstrijd. Anders had het helemaal mis kunnen gaan.'' Barcelona begon met de Nederlanders Hesp, Frank de Boer, Zenden, Cocu en Kluivert. Van Gaal had de socios gevraagd achter de ploeg te blijven staan, na de vernedering tegen Real Madrid (3-0). De clubliefde werd echter al na vijf minuten danig op de proef gesteld toen Jardel Porto op voorsprong bracht.

De Braziliaanse spits mocht vrij inkoppen van verdediger De Boer, die zelf de voorzet van Esquerdinha verkeerd beoordeelde. Barcelona was geenszins aangeslagen en begon een offensief. Rivaldo vond na een kwartier als eerste een bres in de niet zo hechte Porto-defensie. De Braziliaanse voetballer van het jaar krulde een vrije trap achter de zwakke doelman Hilario (1-1). De Boer maakte zeven minuten later zijn fout goed door een hoekschop van Figo binnen te koppen: 2-1. Kluivert bekroonde op slag van rust zijn goede spel met een treffer. De Amsterdammer schermde de bal knap af van Jorge Costa en schoot zwaar gehinderd in (3-1).

Het was Kluiverts vijfde doelpunt in de Champions League dit seizoen. ,,Ik heb lekker gespeeld. En dat met twee slagers die steeds op je staan te wachten'', sprak hij voldaan. De tweede helft scoorde Jardel voor Porto opnieuw met het hoofd (3-2), zijn achtste goal in evenveel Champions League-wedstrijden. Met een fraaie solo stelde Rivaldo coach Van Gaal en de supporters van Barcelona gerust: 4-2.

Manchester United speelde niet overtuigend tegen Girondins Bordeaux. De titelverdediger in de Champions League kreeg veel kansen maar won met slechts 2-0. Ryan Giggs maakte de eerste treffer drie minuten voor rust. Aanvaller Teddy Sheringham besliste de wedstrijd pas in de slotfase. In de opstelling stonden twee Nederlanders: Jaap Stam én Raimond van der Gouw. Hij mocht van Ferguson het doel verdedigen in plaats van Mark Bosnich.

Fiorentina bleef in groep B de concurrent van Manchester door een 1-0 zege op Valencia. De Joegoslaaf Mijatovic maakte de enige treffer uit een strafschop. Hertha BSC en Sparta Praag schoten in poule A met de 1-1 in Berlijn niets op.