Playstation 2 brengt Japanner in extase

De gekte rond de introductie van het nieuwe Sony Playstation 2 zal zaterdag aanstaande een hoogtepunt bereiken. De eerste fans hebben zich vandaag, gewapend met thermosfles en slaapzak, al bij de winkels gemeld om het speeltje over twee dagen als eerste te kunnen uitproberen.

De spelcomputer komt eerst in Japan op de markt. Fans in Europa, de Verenigde Staten en de rest van Azië zullen tot het voorjaar geduld moeten hebben. Sony, dat van de eerste uiterst succesvolle versie niet minder dan 72 miljoen exemplaren verkocht, verwacht binnen een week een miljoen nieuwe speeltjes te slijten.

De concurrentiestrijd op de markt voor videospelletjes barst in alle hevigheid los. Sega was vorig jaar de eerste met een spelcomputer van de nieuwe generatie, oftewel voorzien van Internettoegang. De Dreamcast ging in vijf maanden 4,4 miljoen keer over de toonbank.

Een andere grote naam op de spellenmarkt, Nintendo, hoopt in december de Dolphin uit te brengen. Het gerucht gaat echter dat de machine niet op tijd klaar is. De introductie zou tot ver in 2001 op zich laten wachten. Mogelijk meldt zich nog een nieuwe partij op de markt. En dat is niet de minste, want Microsoft wil zich in de strijd mengen. Ook de Amerikanen zouden bezig zijn met een nieuw model spelcomputer, die xBox moet heten. Microsoft wil niets officieel bevestigen. (AFP, DPA)