Pinochet mag terug naar Chili

De Chileense ex-dictator Augusto Pinochet mag het Verenigd Koninkrijk verlaten, bijna anderhalf jaar na zijn arrestatie.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw, besloot vanochtend dat Pinochet (84) niet aan Spanje zal worden uitgeleverd om terecht te staan wegens martelingen tijdens zijn bewind, omdat hij ,,mentaal ongeschikt'' is voor een proces.

Pinochet verliet vanochtend de villa ten zuiden van Londen, waar hij sinds het najaar van 1998 onder huisarrest verbleef. De stoet auto's vertrok langs een geheime route om de demonstranten te vermijden die zich vanmorgen hadden verzameld om tegen zijn vrijlating te protesteren. Naar wordt aangenomen zal een Chileens militair vliegtuig hem naar zijn land terugbrengen. Het toestel stond al een maand gereed op een vliegveld bij Oxford en werd vanochtend vroeg overgevlogen naar de basis Waddington in, zo'n driehonderd kilometer ten noorden van Londen.

Met zijn besluit verwerpt Straw het verzoek van Spanje, België, Frankrijk en Zwitserland voor een tweede medisch onderzoek om te verifiëren of Pinochet inderdaad dementeert, zoals drie Britse artsen eerder hebben vastgesteld. De `medische vrijstelling', door Straw op 12 januari voorlopig aangekondigd, besloot de meest gecompliceerde uitleveringsprocedure die de Britse justitie ooit heeft behandeld. Spaanse mensenrechtengroepen deden vanochtend nog een laatste poging Pinochets vertrek juridisch te blokkeren, maar of die slaagt is onzeker. Mogelijk doet ook Amnesty International vandaag ook zo'n poging. ,,Wij willen gerechtigeheid voor de slachtoffers'', aldus een woordvoerder.

Pinochets voortschrijdende dementie ,,betekent dat hij zich niet in eerlijk proces tegen de aanklachten kan verdedigen in welk land dan ook en het zou in strijd zijn met artikel zes van de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens'', aldus Straw vanochtend in een brief aan de Spaanse ambassadeur in Londen.

Mensenrechtengroepen, Chileense ballingen en linkse politici in het Verenigd Koninkrijk, Chili en Spanje hebben het besluit scherp veroordeeld. Zij noemden het ,,cynisch dat Pinochet beschermd wordt door de gerechtigheid die hij zijn slachtoffers ontzegde.''Generaal Pinochet kwam aan de macht in 1973 met een staatsgreep tegen president Allende. Tijdens zijn regime, dat tot 1990 duurde, zijn 3.000 Chilenen omgekomen.

Pinochets tegenstanders hebben gezegd zich nu in te zullen spannen om zijn immuniteit als ex-staatshoofd te laten opheffen en hem te laten vervolgen. Een Chileense aanklager heeft 59 zaken tegen hem in behandeling.

Verklaring Straw: via www.nrc.nl/Doc