Parlement Ecuador eens met dollarplan

Het parlement van Ecuador heeft gisteravond ingestemd met een financieel hervormingspakket dat de vervanging van de nationale munt, de sucre, door de Amerikaanse dollar moet bespoedigen. Met de maatregel wil de regering de economische crisis het hoofd bieden. Het wetsvoorstel, dat 14 februari werd gepresenteerd door president Gustavo Noboa, is aangenomen door 63 van de 123 parlementsleden. De stemming werd geboycot door de linkse partijen. Voormalig president Jamil Mahuad introduceerde het dollarproject in januari, toen de sucre in een vrije val raakte nadat het corrupte bankwezen dreigde in te storten. Volgens opiniepeilingen is meer dan 60 procent van de bevolking tegen het plan, dat een van de aanleidingen was voor de afzetting van Mahuad door een coalitie van indianen en militairen op 21 januari. Zijn opvolger Noboa zette echter de dollarisering voort. Ecuador kampt met een inflatie van meer dan 90 procent. (AP)