Museum Beelden aan Zee krijgt beeldentuin

Het Scheveningse museum Beelden aan Zee krijgt een beeldentuin met uitzicht op zee. De tuin wordt aangelegd op een helling aan de boulevard en is vrij toegankelijk vanaf de weg. Voor het ontwerp is de Amerikaanse architect Tom Otterness aangetrokken.

Op de plaats waar de beeldentuin moet komen ligt nu een ongebruikte helling, ingeklemd tussen de muur die om het museum ligt en de boulevard. ,,Daar moet straks een terras-achtige situatie ontstaan'', schetst bestuurslid Jongtien van Beelden aan Zee. Her en der verspreid in het park worden sculpturen geplaatst.

Het museum heeft de Amerikaanse architect Tom Otterness gevraagd om de tuin in te richten. Hij heeft eerder, in Battery Park in New York, een dergelijk project gedaan. Dat had als thema geld, met een verwijzing naar het vlakbijgelegen Wall Street. De Scheveningse beeldentuin krijgt als thema's sprookjes, het koninklijk huis en de geschiedenis van Scheveningen. ,,En dat alles met een knipoog'', aldus Jongtien.

De tuin, die tussen de 1000 en 1500 vierkante meter zal beslaan, wordt vrij toegankelijk. Bezoekers kunnen er vanaf de boulevard zo inlopen. Wel zal het museum maatregelen nemen om de tuin 'vandaalveilig' te maken. Jongtien: ,,De tuin wordt 's nachts afgesloten.''

De aanleg zal rond de 10 miljoen gulden kosten. De gemeente Den Haag heeft inmiddels 2,5 miljoen beschikbaar gesteld. De rest van het geld moet het particuliere museum van sponsoren zien te krijgen. (ANP)