Lucent verzelfstandigt drie bedrijfsonderdelen

De aandelen van voormalig AT&T-dochter Lucent (onder meer telecomapparatuur) zijn gisteren in de Verenigde Staten bijna 15 procent gestegen na de aankondiging van een ingrijpende reorganisatie. Lucent is van plan drie bedrijfsonderdelen te verzelfstandigen en wil zich concentreren op de snel groeiende markt voor leveringen van telecomapparatuur aan telecommunicatiebedrijven.

Een van de bedrijfsonderdelen die Lucent wil afsplitsen levert telefooncentrale's voor bedrijven. Andere dochters die op eigen benen moeten komen te staan zijn Systimax (kabels voor kantoren) en het bedijfsonderdeel dat lokale netwerken bouwt (voor andere dan telecombedrijven).

Het betreft activiteiten met een omzet van acht miljard dollar (ruim 18 miljard gulden) die zullen worden ondergebracht in een nieuw bedrijf met een eigen beursnotering. Lucent hoopt de verzelfstandiging af te ronden tegen het einde van het vierde kwartaal van het lopende gebroken boekjaar (eind september van dit jaar).

Met de ingrijpende reorganisatie wil Lucent de snelle groei van de afgelopen jaren weer oppakken. De koersontwikkeling van Lucent is na een winstwaarschuwing begin dit jaar ver achtergebleven bij die van concurrenten als Nortel en Cisco. Een reden voor de tegenvallende resultaten in de laatste drie maanden van 1999 was volgens Lucent dat enkele grote telecombedrijven orders hadden uitgesteld. Voorts was Lucent er niet in geslaagd voldoende apparatuur te leveren in het topsegment van de markt (optische apparaten met een zeer hoge capaciteit).

De leveringen van apparatuur aan telecommunicatiebedrijven groeien sneller dan de leveringen van telecomapparatuur aan andere bedrijven. Lucent wil dit jaar een omzetgroei realiseren van tenminste 17 procent. Lucent is vier jaar geleden zelf ontstaan door een verzelfstandiging vanuit AT&T.