KRANTENSTRIPS

De strip Tottering-by-Gently schetst een mild spottend, weemoedig beeld van het – nog – onbedorven leven van de Engelse aristocratie op het platteland. Hoofdpersonen zijn Lord en Lady Tottering, Dicky en Daffy, de oudere bewoners van het landgoed in North Pimmshire, met daarop het indrukwekkende maar vervallende Tottering Hall. Dicky en Daffy zijn verenigd in het huwelijk en in hun afschuw van gewichtigdoenerij, de euro, politieke correctheid, computertaal en stadsmensen die het beste voorhebben met het platteland. Hun affiniteit met en kennis van de `moderne wereld' is beperkt: zo denkt Dicky bij fast food aan `het bediend worden door twee butlers' en Daffy gebruikt tot afgrijzen van haar kleinzoon de computermuis als voetpedaal. Maar over hengels, geweren en golfclubs, de juiste verhoudingen van een gin-tonic, en de bloedlijnen van paarden, honden en desnoods kinderen hoef je ze niets wijs te maken.

Als inspiratie voor de verfijnd getekende, pastelkleurige cartoons greep Annie Tempest (1960) terug op haar jeugd in Broughton Hall, een landhuis in Yorkshire met 57 kamers en sinds 1597 in het bezit van haar familie en tegenwoordig beheerd door haar broer. Annie herinnert zich nog dat er 's winter antivries in de wc's moest worden gegoten. Het inmiddels gerestaureerde landhuis staat open voor het het publiek.

Na een degelijke Engelse kostschoolopvoeding bij de nonnen, waar ze nog niet met droge ogen over kan praten, werkte ze als au pair in Parijs en als medisch assistente in verschillende ziekenhuizen. Zij volgde een schriftelijke cursus tekenen en werd als striptekenaar bekend door een serie in de Daily Mail en The Daily Espress met de alleszeggende titel The Yuppies. Deze strip liep zes jaar en zij verdiende er in 1989 de titel mee van Strip Cartoonist of the Year, toegekend door haar Engelse collega's. In 1993 werd Tottering-by-Gently voor het eerst gepubliceerd in het tijdschrift Country Life. Naast twee fraaie verzorgde verzamelalbums leidde de bij ons-soort-mensen immens populaire strip tot een reeks dure merchandising-producten, van asbakken en stopdassen tot klokken. De originele tekeningen van Annie Tempest brengen in Engeland, maar ook in de Verenigde Staten, India en Hongkong, aanzienlijke bedragen op.

(www.tottering.com.)

(Tekst Dik Rondeltap; dit is het slot van deze serie)

Krantenstrips

In het artikel over de krantenstrip Tottering-by-Gently (in de krant van donderdag 2 maart, pagina 27, Televisie & Radio) is een regel weggevallen. De betreffende passage over de hoofdpersonen Lord en Lady Tottering, Dicky en Duffy, moet luiden: Hun affiniteit met en kennis van de `moderne wereld' is beperkt: zo denkt Dicky bij fast food aan `het bediend worden door twee butlers' en Daffy gebruikt tot afgrijzen van haar kleinzoon de computermuis als voetpedaal. Maar over hengels, geweren en golfclubs, de juiste verhoudingen in een gin-tonic, en de bloedlijnen van paarden, honden en desnoods kinderen, hoef je ze niets wijs te maken.