Krant in Maleisië moet zich matigen

De Maleisische regering legt de islamitische krant Harakah aan banden. De met een oplage van ooit bijna 400.000 exemplaren meest succesvolle krant van Maleisië mag niet langer twee keer per week verschijnen, maar slechts twee keer per maand. De krant wordt uitgegeven door de grootste oppositiepartij van Maleisië, de Parti Islam SeMalaysia (PAS), die bij de parlementsverkiezingen in november vorig jaar haar zeteltal wist te verdrievoudigen tot 27. Dat was een teleurstelling voor de Maleisische premier Mohamad Mahatir. Zijn Umno-partij boekte een veel kleinere verkiezingsoverwinning dan waaraan ze gewend was geraakt.

De officiële reden voor het gedeeltelijke verschijningsverbod is dat Harakah door de regering wordt beschouwd als een `nieuwsbrief van een politieke partij'. ,,Die mogen hooguit twee keer per maand verschijnen'', lichtte vice-premier Abdullah Badawi het verschijningsverbod toe.

Umno is verbonden met uitgever The New Straits Times Press dat regeringsgezinde kranten uitgeeft als het Engelstalige The New Straits Times, Berita Harian en Malay Mail. Hoofdredacteuren van deze kranten werden na de verkiezingen ontslagen. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor het tegenvallende verkiezingsresultaat van Umno omdat ze er niet in waren geslaagd de Umno-standpunten goed voor het voetlicht te krijgen.

Harakah, dat elke maandag en vrijdag verscheen, is een van de weinige media waarin kritiek op de regering-Mahatir wordt geleverd. Hoofdredacteur Zulkifli Sulong en drukker Chea Lim Thye moeten in mei terechtstaan wegens een citaat dat in Harakah verscheen over het proces tegen de voormalige vice-premier Anwar. Daarin werden de Maleisische autoriteiten beschuldigd van samenzwering tegen Anwar, die thans terechtstaat wegens homoseksuele handelingen.

De krant Harakah begon in 1987 met een oplage van 15.000, stabiliseerde op 75.000 en schoot rond de verkiezingen vorig jaar door naar 377.000. Daarop verbood het ministerie van Binnenlandse Zaken de losse verkoop en kelderde de oplage naar 250.000.

Zulkifli diende afgelopen januari een verzoek in een dagblad te mogen uitgeven, Purnama genaamd (`Volle maan', naar het partijsymbool van PAS). Op de aanvraag is nog niet gereageerd. Harakah verschijnt al dagelijks op Internet. Het is nog onduidelijk of de krant daar zal worden aangepakt. Eén op de tien Maleisiërs heeft toegang tot Internet.

INTERNETSITE HARAKAH: www.harakahdaily.com