Kortweg

Himalaya

Bij uitgeverij Elmar zijn twee nieuwe boeken verschenen over de populaire vakantiebestemmingen in de Himalaya, Nepal en Tibet. Vooral het boek over Nepal mag als voorbeeld dienen van een echt wandelboek. Beide publicaties bevatten prachtige foto's. In de Trekkingsgids Nepal staan vooral panorama's van berglandschappen en in de reisgids Tibet vooral afbeeldingen van mensen en diverse cultuuruitingen. De beschrijvingen van de zeven trekkings in Nepal zijn zeer de moeite waard. De leunstoel-bergwandelaar komt te weten waar het op de route steil en glad is, welke wegen door struikrovers onveilig worden gemaakt en op welke plekken geen brandstof te krijgen is. Kijken en lezen is trek krijgen in ver weggaan.

*Nepal Trekkinggids (ISBN 9038909225) en Tibet Reisgids (ISBN 9038909233). Beide gidsen zijn van uitg Elmar. ƒ32,50

Windsor

De Britse vereniging Sustrans zegt bezig te zijn met de grootste operatie op het gebied van het transport sinds de aanleg van Romeinse wegen en de bouw van het spoorwegnet. Het gaat om de aanleg van een enorm fietspadennet dat loopt van Lands End in het zuidwesten van Engeland tot Inverness in Schotland. Het wordt een net van 8.000 mijl. Volgend jaar juni zal een aaneensluitende route van meer dan 3.500 mijl gereed zijn met de voltooiing van de Thames Valley Cycle Route (97 mijl ofwel 155 km.). De bewegwijzerde route gaat van de Putney Bridge in Londen naar de universiteitsstad Oxford en volgt de Theems, gaat over mooie rustige landelijke paden en voert langs Hampton Court Palace en Windsor. Het gereedkomen van deze nieuwe fietsroute wordt gevierd met een fietsweek van 19-25 juni, getiteld Ride the Net. Men verwacht dat een miljoen fietsers op pad gaan in heel Groot-Brittannië.

*www.sustrans.org.uk

Fietsen

Las veel korte pauzes in wanneer u met kinderen fietst, zodat ze regelmatig even kunnen spelen. Maak voordat u aan een fietsvakantie met het kroost begint eerst een proefrit van een kilometer of twintig. Deze en andere tips staan in het Denemarken Fiets magazine. Vraag via de website www.visitsouth-eastjutland.com de brochure `Zuidoost-Jutland....op de fiets' aan. De brochure bevat thematische fietstochten, die u o.a. langs historische hoogtepunten in Zuid-Jutland voeren.

*Inl Deens Verkeersbureau 0900-2025280

Durbuy

In Durbuy, het kleinste stadje van België, ligt sinds 1997 een park met meer dan 250 gesnoeide buxusstruiken. De vormen lopen uiteen van krokodillen en Manneken Pis tot het lelijke eendje. Eigenaar Navez begon ooit in zijn eigen tuin met het bedenken en maken van vormen en het resultaat is nu permanent te zien in Durbuy. De struiken zijn gemiddeld 70 jaar oud en men doet er ongeveer 20 jaar over om een plant goed in vorm te krijgen.

*Het programmaboekje van `Jaar 2000, Parken en Tuinen in Ardennen en Brussel' is verkrijgbaar tegen betaling van portokosten bij: Het Belgisch Verkeersbureau voor de Ardennen en Brussel, Kennemerplein 3, 2011 MH Haarlem. Tel 0900-2020107

Vierdaagse

De Vierdaagse gelopen en gedacht, `mooie wandeling, alleen jammer dat er zoveel mensen meeliepen?' Velen die aan dit tippelfestijn deelnemen, schijnen dit te denken. Voor deze mensen heeft de VVV Rijk van Nijmegen een boekje met routes en kaarten uitgebracht. Daarmee kan de wandelaar het hele jaar door de Vierdaagse lopen.

*De Alledaagse Vierdaagse, ƒ19,50. Te bestellen bij VVV Rijk van Nijmegen, Postbus 175, 6500 AD Nijmegen. Inl 024-3297878

Vietnam

Herbert Paulzen is geobsedeerd door Zuidoost-Azië. In zijn boek De Mekong beschrijft hij zijn belevenissen op en om deze rivier die door `de Balkan' van Azië stroomt. In de vorm van brieven aan het thuisfront en persoonlijke reisbeschrijvingen vertelt hij over zijn tocht van Tibet naar Vietnam. Deels drijvend op boekenkennis en anderdeels op zijn ervaringen, zoals met een bezeten Amerikaanse veteraan die vrede zoekt in het land waar hij oorlog voerde.

*De Mekong. Een stroom van goud en bloed, door Herbert Paulzen. BZZTôH ƒ34,50. ISBN 9055017078

Aardewerk

Het Provençaalse dorp Varagas kende ooit een bloeiende aardewerkindustrie met acht fabrieken. Nu is er nog maar één over. In 1998 werd er een school geopend voor aardewerkdecoraties. Dit jaar is de school in juli, tijdens de schoolvakantie, open voor mensen die tijdens een cursus van één week kunnen leren decoreren, emailleren en conserveren.

*Inl 0033-494778318 van 14-18u, fax 0033-494776346 of schriftelijk mr. J.P. Goudal, Mairie de Varagas, 63670 Varagas, Haute Var. In Nederland inl H. Lamme 0513-499400

Parijs

Liefhebbers van Parijs kunnen voorpret beleven aan het colbertzak-grote gidsje `Romantisch Parijs'. De oorspronkelijke titel luidde `Paris des amoureux' en de informatie in dit boekje is toegespitst op de mogelijke behoeften van geliefden. Zo kan men een ontbijt bestellen `matin tendresse' geheten, via de dienst Groom Etoile of een (dure) picknickdoos kopen om in het park Les Buttes-Chaumont leeg te eten. Veel verborgen tuinen, theesalons, pittoreske straten en parken. Deze plekken zijn te vinden onder de rubriek: hand in hand.

*Romantisch Parijs, Uitg. Lannoo. ISBN 9020939432. ƒ9,95