KOOLSOEP EN CLAFOUTIS

Ik geef vandaag tips voor een makkelijk menu: koolsoep met spekjes en clafoutis met mango. Verder niets want clafoutis is een hele hap. Het is een Frans dessert dat het midden houdt tussen een dikke pannekoek met fruit en een taart. Het oorspronkelijke recept ging uit van kersen en een scheutje kirsch, maar intussen zijn er tal van variaties. Clafoutis voor 4-6 personen. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Schil de mango, snijd het vruchtvlees langs de pit los en snijd het in blokjes. Vet een ovenschaal (inhoud 1 liter) of lage taartvorm (24 centimeter doorsnee) in. Zeef de bloem boven een kom. Voeg de suiker, de vanillesuiker, kaneel, gemberpoeder en zout toe. Maak een kuiltje in het midden, breek hierboven de eieren en giet er de helft van de melk bij. Roer alles tot een glad beslag. Voeg al roerend de rest van de melk toe en desgewenst likeur. Verdeel de stukjes mango over de bodem van de schaal en giet het beslag erover. Bak de clafoutis in 45 minuten lichtbruin en gaar. Warm of lauwwarm serveren vanuit de schaal. Strooi er poedersuiker over en schep er desgewenst een bol ijs bij. Clafoutis gemaakt met boekweitmeel is geschikt voor personen die glutenvrij eten.

Soep voor 4 personen. Pel en snipper een ui. Snijd 250 gram groene kool in ragfijne sliertjes of stukjes. Schil twee aardappels en snijd ze in blokjes van hooguit twee centimeter. Snijd een smalle prei in ringen. Verhit twee eetlepels olie in een soeppan. Bak hierin 50 gram magere spekreepjes een minuut lang. Bak de snippers ui even mee. Doe de kool en de aardappels erbij en giet anderhalve liter water in de pan. Voeg twee bouillontabletten toe. Kook de soep ongeveer tien minuten. Dan de prei erbij en boterbonen of witte bonen uit een blikje. Nog 5-7 minuten laten koken tot alles gaar is. Breng de soep met zout en peper op smaak. Met stokbrood serveren.