Kohl zamelt geld in voor boete CDU

Oud-bondskanselier Helmut Kohl is druk in de weer om voor de CDU zes miljoen mark aan donaties te verzamelen om de financiële schade voor de partij in verband met de zwartgeldaffaire te verminderen.

De oud-kanselier reist heel Duitsland af om de gelden bij elkaar te krijgen, weet het blad Wirtschaftswoche te melden. Kohl schijnt al eenderde van het geld bijeen te hebben. De zes miljoen is het bedrag dat de CDU aan boete moet betalen omdat Kohl met het verzwijgen van zeker twee miljoen aan donaties de partijwet heeft overtreden.

Kohl heeft de namen van de donateurs niet willen prijsgeven. Maar bij zijn nieuwste inzamelingsactie zouden alle gevers bereid zijn te worden genoemd, mét de toevoeging dat het geld voor de CDU bestemd is. Partijen mogen donaties accepteren mits bij bedragen hoger dan 20.000 mark de herkomst en de omvang in het financiële jaarverslag wordt opgegeven. Kohl streeft er naar het geld nog vóór het CDU-partijcongres op 9 april bijeen te hebben. Bij de partijcentrale in Berlijn werd aanvankelijk met ongeloof op Kohls `schuldbekentenis' gereageerd. Sommigen dachten zelfs dat het om een carnavalsgrap ging. Maar de partij kan elke mark goed gebruiken aangezien een boete van ruim veertig miljoen mark aan de Bondsdag moet worden betaald wegens het schandaal.

De officier van Justitie in Augsburg heeft gemeld nog deze maand een aanklacht te zullen indienen tegen oud-CDU-penningmeester Walther Leisler Kiep, wapenhandelaar Karlheinz Schreiber en twee Thyssen-managers, Jürgen Massmann en Winfried Haastart. De affaire-Kohl kwam aan het rollen toen bleek dat Kiep een koffer met een miljoen mark had ontvangen die naar een van de CDU-rekeningen zijn doorgesluisd.