Kinderagenda

Gouden handel

Jannes van Kattenburg was matroos op een van de schepen van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). De meeste matrozen (zelfs nu nog) verdienen niet veel geld, maar toch was Jannes een rijk man. Ra, ra hoe kan dat? In de klucht De Aap uit de Mouw in het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam vertelt Jannes hoe hij goud en zilver smokkelde, dat de kapitein dat natuurlijk ontdekte, maar dat hij niet de enige was die rijk wilde worden van smokkelwaar. Ook kunnen kinderen in de voorjaarsvakantie de bemanning helpen met het hijsen van de lading. Ze leren dan gelijk hoe katrollen het zware hijswerk kunnen verlichten, want wie niet sterk is, moet slim zijn. Ook is te zien hoe kostbare goederen in die tijd (zeventiende en achttiende eeuw) werden vervoerd (met behulp van demonstratietonnen en kuipersgereedschap). Op de haringlogger De Balder uit 1912 vertelt de bemanning over de haringvisserij aan het begin van deze eeuw en verder is er nog een gratis speurtocht.

*Klucht De aap uit de Mouw op het VOC-schip Amsterdam (6+); help matrozen bij het hijsen van de lading (6+), rondleidingen op de haringlogger De Balder (8+) en een speurtocht over handel en lading (8+) t/m 12 maart in het Nederlands Scheepvaartmuseum, Kattenburgplein 1, Amsterdam. Open van dinsdag t/m zondag en in de vakanties ook op maandag van 10-17u. Toegang voor kinderen t/m 5 jaar gratis, t/m 17 jaar ƒ8, daarboven ƒ14,50. Inl 020-5232234 of www.scheepvaartmuseum.nl.

Kinderconcert

Je hoeft niet eindeloos stil te zitten en pas keurig te klappen aan het einde.

Ook het orkest zit niet stil; de musici hebben niet eens een stoel. Muziek moet bewegen, vinden ze bij het Ricciotti Ensemble en daarom spelen of lopen ze ook af en toe in de zaal. En natuurlijk staat er klassieke muziek op het programma, maar daarnaast ook jazz, latin en pop. Luister je het ene moment nog naar filmmuziek, dan ineens wordt Dikkertje Dap `verjazzd' en begint het orkest mee te zingen met de mezzosopraan Mylou Mazali. En wie weet mag je zelf ook even dirigeren.

*Kinderconcert door het

Ricciotti Ensemble op 4 maart om 11u in Hoog Catharijne (bij de ANWB) in Utrecht, de toegang is gratis. Inl 020-6246115

Juwelen

Een raaf heeft de juwelen van de gravin gestolen. En omdat de gravin de juwelen niet kan vinden, geeft ze kinderen de opdracht op woensdagmiddag 8 maart om 14u30 in Kasteel Huis Bergh om de juwelen te zoeken. Via een vragenlijst die de raaf heeft achtergelaten kunnen kinderen op het spoor komen. Kinderen moeten vooral letten op dieren die op de diverse kunstwerken voorkomen.

*Speurtocht De Juwelen van de gravin voor kinderen tot 13 jaar in Kasteel Huis Bergh, Hof van Bergh 8, `s-Heerenbergh.

Kosten 5 voor kinderen tot 13 jaar.

Inl 0314-661281.

Vliegen

Misschien was het vroeger wel veel leuker om piloot te zijn dan nu. Dan haalde je nog de krant als je in zo'n klein vliegtuig van Frankrijk naar Amerika vloog, had je een stoer vliegenierspak aan en was je als piloot een held. Over de luchtvaartromantiek uit de jaren dertig gaat de voorstelling Van Staeveren vlieginstructie door de theatergroep Pandemonia Science Theater op zondag 5 maart om 12u, 14u en 15u in het Militaire Luchtvaart Museum Soesterberg. Tussen de vliegtuigen uit de tijd, bijvoorbeeld een Fokker D-21 die nog voor een deel gebouwd is van hout en linnen, vertelt `vlieger' Bob van Staeveren hoe hij met zijn vliegtuig in de lucht indruk probeert te maken op een meisje op de grond, op wie hij verliefd was. Als dat maar goed afloopt...Behalve oude Fokkers staan er in het luchtvaartmuseum ook vliegtuigen die voor de militaire luchtvaart zijn gebruikt, van een Farman uit 1913 tot een F-16 uit deze tijd, ze zijn allemaal van dichtbij te zien.

*Van Staeveren vlieginstructie door de theatergroep Pandemonia Science Theater op zondag 5 maart om 12, 14u en 15u in het Militaire Luchtvaart Museum, Kampweg 0, Soesterberg.

De toegang is gratis. Inl 0346-338130.

Euro's

Bij de reuze eurosjoelbak gaat het erom zoveel mogelijk euro's in de vakken van eurolanden te schuiven, het spel `Vier op een rij' wordt met euro's en guldens gespeeld en er is een eurospeurtocht, waarbij op de gekste plekken in het museum euro's zijn verstopt. Wanneer alle euro's gevonden zijn, mogen kinderen iets uit de schatkist uitzoeken. Het Belasting & Douanemuseum staat t/m 12 maart in het teken van de euro.

*Eurospellen t/m 12 maart voor kinderen van 6 tot 14 jaar in het Belasting & Douanemuseum, Parklaan 14-16, Rotterdam. De toegang is gratis.

JuniorLab

Wat zit er verborgen onder een schilderij? Wat aten mensen vroeger? Hoe kun je aan een schedel zien of deze van een man of vrouw is geweest? In Museum Het Valkhof in Nijmegen kan je van 5 t/m 12 maart om 13u, 14u, 15u en 16u als echte archeoloog en restaurator aan de slag op high-tech werkbanken, die zijn uitgerust met UV-lampen, sterke lenzen, oude botten, Romeinse potten en echte schilderijen.

*JuniorLab in Museum Valkhof, Kerfkensbos 59, Nijmegen van 5 t/m 12 maart om 13u, 14u, 15u en 16u voor kinderen tussen de 7 en 14 jaar. Ieder uur kunnen er 18 kinderen aan de slag. Er is een museumdocent voor de begeleiding. Kosten ƒ2,50 exclusief de toegang (ƒ5 voor kinderen van 4 t/m 16 jaar en daarboven ƒ7,50). Het museum is op 6 maart dicht. Inl 024-3608805.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van

NRC Handelsblad,

Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker