Internationaal

LONDEN

Op de beurs van Londen drukten de telecomfondsen het koersgemiddelde omlaag. Rondom het middaguur stond de FTSE-index 22,5 punten lager op 6342,4 punten. Vodafone daalde 1,2 procent tot 348 pence, terwijl Colt Telecom's 4,4 procent daalde. Een van de weinige winnaars was Bass, dat vier procent steeg nadat het Nederlandse Heineken vanmorgen zei ,,zeer geïnteresseerd'' te zijn in een overname van de Britse brouwer.

FRANKFURT

De beurs in Frankfurt daalde vanmorgen door de angst bij beleggers voor een mogelijke renteverhoging later vandaag door de Europese Centrale Bank. De DAX-index stond rondom het middaguur 62,8 punten lager op 7665,2 punten.

PARIJS

De beurs in Parijs deed het vanochtend naar verhouding goed in Europa. De CAC-40 index stond rondom het middaguur 51,7 punten hoger op 6308 punten. Dat was vooral te danken aan France Telecom en TF1 die gisteren hun Internetstrategie ontvouwden. France Telecom steeg meer dan 12 procent tot een recordkoers van 197,8 euro, doordat het telefoniebedrijf gisteren nabeurs bekend maakte dat Internetdochter Wannadoo mogelijk een eigen beursnotering krijgt – net als een deel van Itineris, de mobiele telefoon-poot. De tv-zender TF1 steeg meer dan 10 procent na de mededeling dat in september een hoge-snelheidsdienst voor het Internet zal worden geïntroduceerd.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vandaag iets lager gesloten na aanvankelijk op winst te hebben gestaan. De Nikkei-index daalde met 16,56 punten (0,08 procent) tot 20.065,11.

NEW YORK

De miniscule winst die gisteren op Wall Street werd geboekt, kon niet in de schaduw staan bij de in sneltreinvaart voortdenderende schermenbeurs Nasdaq. De Dow Jones was met een slot van 10.137,00 punten, een winst van 8,69, helemaal teruggezakt ten opzichte van de hogere stand eerder op de dag.

Op Nasdaq staan veel hightechfondsen genoteerd en daarom is de schermenbeurs de laatste tijd veel populairder. Gisteren was er een record van 4782,84 punten, 1,83 procent hoger dan een dag eerder. Nasdaq profiteerde onder meer van een ongelooflijke winst bij Lucent. Het telecombedrijf kondigde woensdag aan de 20 procent van de omzet die het minst snel groeit, af te stoten. Direct was er op de beurs een beloning: het bedrijf werd 14,3 procent meer waard. Maar ook andere telecom- en computerfondsen waren niet aan te slepen. Toch krabbelde ook de `oude economie' weer een beetje op. Coca-Cola won 5,5 procent en Eastman Kodak kreeg er 4,5 procent bij.