ING doet op verzekeringskolos miljardenbod

Bank en verzekeraar ING heeft samen met verzekeringsmaatschappij WellPoint Health Networks een ongevraagd bod van 10,2 miljard dollar (meer dan 22 miljard gulden) uitgebracht op Aetna, de grootste Amerikaanse ziektekostenverzekeraar. Aetna zegt het bod in overweging te hebben genomen.

Volgens Aetna wilden ING en WellPoint het aanzoek, dat zij vorige week in een vertrouwelijke brief deden, geheimhouden. Aetna bevestigde het bod na bekendmaking ervan op de financiële tv-zender CNBC. Een woordvoerster van ING in Amsterdam noemt de brief een initiële stap om in gesprek te komen met Aetna en weigert inhoudelijke toelichting.

Aetna kampt met tegenvallende resultaten. Vorige week is topman Richard Huber vertrokken en is William Donaldson, oprichter van de zakenbank Donaldson Lufkin & Jenrette, aangetreden als opvolger. Donaldson (70) is voormalig voorzitter van de Amerikaanse effectenbeurs en ex-staatssecretaris onder Nixon. Hij moet het bedrijf uit het slop moeten halen en het vertrouwen van beleggers herwinnen. Eergisteren heeft Aetna Robert S. Miller, een doorgewinterde crisismanager, aangetrokken als speciaal adviseur. Analisten verbaasden zich over de deelname van het veel kleinere WellPoint, dat aan de westkust (Californië) is gevestigd. De omzet van Aetna, gevestigd in Hartford (Connecticut) aan de oostkust, is driemaal die van WellPoint: 26 miljard dollar tegenover 7,5 miljard dollar.

Analisten verwachten dat ING en WellPoint Aetna zullen opsplitsen, met de meeste of alle ziektekostenverzekeringen voor WellPoint en de levens- en pensioenverzekeringen voor ING.

ING en WellPoint stellen een bod van 70 dollar per aandeel voor, dat is een premie van 60 procent op de koers voordat het bod uitlekte. De koers schoot gisteren omhoog van 42 naar 53 dollar. Het bod op de Aetna-aandelen zou voor 62 procent in contanten zijn en voor de rest in WellPoint-aandelen.

Aetna moest vorige week tegenvallende resultaten over het vierde kwartaal bekendgemaakt. Volgens het bedrijf is dat te wijten aan de snel stijgende kosten van medicijnen. Beleggers morren echter nog steeds over Hubers weigering om de internationale divisie voor 5 miljard dollar te verkopen en over de overname van US Healthcare in 1996 voor 8,8 miljard dollar.

STRATEGIE INGpagina 13