Hier & Daar

Clipper

De Clipper `Stad Amsterdam' is nog tot 17 maart te bezichtigen voor bezoekers van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. De driemaster is een aangepaste reconstructie van de `Amsterdam' uit 1854. Bij het werkervaringsproject van de Gemeente Amsterdam hebben ruim 150 mensen een vak geleerd. Clippers werden rond 1850 in Nederland geïntroduceerd. De opening van het Suez-kanaal in 1869 en de opkomst van de stoommachine luidden het einde in van het Clipper-tijdperk. In het museum is een tentoonstelling over dit scheepstype te zien: Zeilend over de wereldzeeën.

*Scheepvaart Museum, Kattenburgerpl. 1, Amsterdam. Open di t/m zo 10-17u Volw. ƒ14,50 kind. 6-17 ƒ8, mjk gratis. 020-5232222

Affiches

In Pulchri Studio in Den Haag worden affiches van rond 1900 tentoongesteld. De affiches zijn afkomstig uit een Italiaanse privé-collectie en worden voor het eerst in Nederland geëxposeerd. Men treft er aankondigingen voor opera`s, film, toneelstukken, concerten en autoraces aan. Ook zijn er reclameposters voor Campari, pasta`s, modehuizen, boot-, trein- en vliegreizen.

*Italiaanse affiches van rond 1900. 4 t/m 26 maart. Pulchri Studio, Lange Voorhout 15 Den Haag Toegang gratis.

Inl 070-3461735.

Schoolplaten

De kunstenaar J.H.Isings

(1884-1977) is vooral bekend door zijn schoolplaten. Noormannen, Kruisvaarders, ridders en koningen bevolkten zijn doeken ter lering ende vermaak van generaties schoolkinderen. Vanaf 5 maart zijn op de expositie in het museum de Fraeylemaborg in Slochteren ruim twintig originele exemplaren te zien van Isings educatieve aquarellen. Ook hangen er olieverf schilderijen van Isings.

*Een kleurrijk verleden, J.H. Isings Schoolplaten en boekillustraties. 5 maart t/m 11 juni.

Open di t/m vr 10-17u, za/zo 13-17u. toegang ƒ7,50

Inl 0598-421568

Boeken

Het onderwerp van de Midwinterboekenberg, een boekenmarkt in de Westerkerk in Amsterdam, waaraan meer dan vijfenzeventig boekhandelaren uit het hele land deelnemen, is Amsterdam. Bijzondere boeken over: geschiedenis, architectuur, topografie, stadsprenten, fotografie, literatuur en kunst. Ter gelegenheid van de Midwinterboekenberg verschijnt een facsimilé uitgave van het Marktregelement van 1816.

*Midwinterboekenberg, Westerkerk in Amsterdam, za 4 maart, ingang Prinsengracht.

Open 11-18u

Napoleon

Leden van de Napoleontische Associatie der Nederlanden (N.A.N.) slaan 4 en 5 maart hun winterbivak op in de vesting Slot Loevestein. Twee dagen lang laten de mannen, vrouwen en kinderen van de N.A.N. op historisch verantwoorde wijze zien hoe soldaten rond 1814 in een militair bivak leefden.

*Napoleontisch Winterbivak, 4 en 5 maart, Slot Loevestein, Loevestein 1. Toegang ƒ3.

Open 11-17u. Inl 0183-447171

Tin

2, 3 En 4 maart organiseert het Nederlandse Tingilde de Tielse tindagen. Daarbij zal een moderne collectie sier- en gebruiksartikelen van tin zijn te zien. Voorts demonstraties tin- en zandgieten.

*Tielse Tindagen, 2, 3 en 4 maart, Stichting Het Nederlandse Tingilde, Korenbeursplein 4 Tiel.

Inl 0344-661942