Excuus Kok afgezwakt

Premier Kok heeft zijn bereidheid de Indonesische regering excuses aan te bieden voor Nederlandse wandaden tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië genuanceerd. Zulke excuses kunnen geen betrekking hebben op het optreden van individuele Nederlandse militairen die een halve eeuw geleden deelnamen aan die acties, zei hij gisteren in het NOS-programma 2 Vandaag. Daarmee kwam hij tegemoet aan kritiek van Indië-veteranen.

,,Wat absoluut niet mag gebeuren, is dat vele mensen die volstrekt integer en correct via hun aanwezigheid hun werk hebben gedaan en die vaak nog met grote problemen op die tijd van toen terugkijken nu via de band te horen krijgen dat er op hun aanwezigheid iets is aan te merken'', zei Kok gisteren. Hij wil niet dat zij ,,uitgezonden door Nederland, hun verantwoordelijkheid hebben genomen, en nu, zoveel tientallen jaren later, met hun schuldcomplex worden geconfronteerd''.

Begin vorige week had Japans premier Obuchi tegenover Kok excuses uitgesproken voor wat het Japanse leger Nederlanders heeft aangedaan tijdens de bezetting van Nederlands Indië in de Tweede Wereldoorlog. Desgevraagd had Kok vorige week vrijdag verklaard er ,,geen moeite mee te hebben'' in ,,dezelfde bewoordingen'' Indonesië excuses aan te bieden en ,,duidelijk te maken dat het spijtig is wat er onder Nederlandse verantwoording is gebeurd'' in Nederlands-Indië. Organisaties van oorlogsslachtoffers en Indische veteranen hebben sindsdien geprotesteerd tegen Koks woorden. Het Indisch platform kritiseerde zijn gelijkstelling van het ,,structurele Japanse geweld'' met ,,incidentele ontsporingen van zowel Indonesiërs als Nederlanders'' tijdens de politionele acties.