Cursus

In een trein uit Rotterdam. Vier Surinaamse jongens bespelen hun blanke publiek. Hardop laten ze weten wat ze van Nederland vinden. Teringzooi. Kankerklotelandje. En die Nederlanders zelf zijn kankerlijers. Die branca's stinken, omdat ze de hele dag aardappelen vreten.

De andere passagiers vertonen uiteenlopende gradaties rood. Eén meisje zal nog roder worden. Want nu worden de vrouwen in Nederland behandeld. Dat zijn hoeren. En ja hoor – ook zij stinken.

Dan komt de conducteur monter binnen. Hij merkt iets van het ongemak. De trein gaat toevallig richting uitwedstrijd van Feyenoord. `Mooi dat Feyenoord kampioen is', begint hij, `maar of dat dit jaar gaat lukken...' Hij vertelt op wie hij zij kaarten gezet heeft. Twente. Niks mis met Feyenoord, maar Twente is zijn club.

Hij krijgt geen lachje terug. Hij komt van de verkéérde bijscholingscursus.