Culinair warenhuis voor doorzakkers

Elke nachtbraker krijgt er wel eens mee te maken: honger! Zeker als het alcoholpercentage in het bloed met het vorderen van de avond stijgt en de avondmaaltijd alweer een ver verleden lijkt. Van Maastricht tot Groningen geldt dat er doorgaans weinig mogelijkheden tot culinair genot zijn in de aanloop naar zonsopgang. Het blijft bij vette kroketten, broodjes hevig gekruide shoarma met emmers knoflooksaus of de aloude bak patat.

Utrechters treffen het beter. In het nachtrestaurant van de Winkel van Sinkel kun je tot diep in de nacht terecht voor loempiaatjes met feta en verse munt of gemarineerde artisjokken. Trendgevoelig snacken als de zon onder is. De Winkel van Sinkel, ooit een dure winkel, ligt in het hart van Utrecht, aan de Oudegracht. Het monumentale neo-classicistische pand is sinds 1996 in gebruik als `cultureel culinair warenhuis'.

Je schrikt natuurlijk vreselijk als je zo'n trouvaille hoort. Wat is het eigenlijk? Waar je vroeger ergens afsprak om te drinken, vervolgens naar een restaurant ging, elders misschien nog een koffie of een biertje nam, toen ging dansen en aan het einde van de nacht een broodje hamburger opzoog – welnu, dat doe je nu allemaal wat stijlvoller zonder het pand te verlaten. De Winkel van Sinkel is een all-in vermaakpaleis waar je zonder veel moeite van de namiddag tot diep in de nacht uitstekend kunt verpozen.

Een van de meest populaire gelegenheden in het pand is het eerdervermelde nachtrestaurant. Gevestigd in een van die typisch Utrechtse werfkelders kan je hier van zes uur 's avonds tot vier uur 's nachts jezelf tegoed doen aan allerlei hippe en mondiale snacks. Wat ooit een Hollandse bak patat heette, staat hier op de kaart als mediterrane friet met oregano en citroen. Noord-Afrika levert merguez, Turkije de baklava, Spanje de albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus), Mexico de nachos, Japan de sushi en de Verenigde Staten het ijs van Ben & Jerry's. En als bijzonder leuke vondst: ook een simpele appel of banaan en een glas karnemelk zijn verkrijgbaar.

Waar in de avonduren de werfkelder nog wordt gevuld met het publiek dat voornamelijk komt voor de tapas, brengt de nacht een bontere en jongere stoet bezoekers. Al is het maar omdat in de aanliggende kelder gedanst kan worden (op zaterdag bijvoorbeeld Club Risk – garage- en house-muziek). Een geweldige combinatie: wie even uitgedanst is, kan zich rustig nestelen in het nachtrestaurant en wat energie verzamelen voor een volgende ronde. Of even van de betrekkelijke (geluids)rust genieten en kennis maken met je laatste verovering.

Het publiek in de kelder van de Winkel van Sinkel heet wat jonger te zijn dan `boven'. Maar op de begane grond ligt wel het meest aansprekende en bekende deel van het horecapaleis: het imposante grand-café/restaurant. Lange tafels, hoog plafond en glazen wandkasten vol prullaria. In de grote zaal is het van de middaguren tot 's avonds laat vol. Koffie en gebak in de middaguren te midden van plastic tassen. In de avonduren maken bezoekers hun keuze vanaf een papieren junkmailfolder vol plaatjes en schreeuwende letters waar het menu op beschreven staat. Ook hier, gelijk het all-in-one principe, van alles en nog wat op de kaart: van lamsschenkel tot sushi, van wraps tot een halve kreeft.

De `menukaart' van De Winkel geeft tevens meer inzicht in het hoe en waarom van het `cultureel culinair warenhuis'. Zo wordt er eens in de maand op de tonen van salsa of tango gedanst, wordt er gebruncht met live jazz of discussies gevoerd in het `politiek café'. Elke woensdagavond kan het orakelcafé worden bezocht, voor handlezingen en wijze voorspellingen. Verder is de Winkel van Sinkel deelnemer aan grote Utrechtse evenementen als het Film- en Springdancefestival.

Over zelfkennis beschikken ze eveneens in Utrecht: op het menu staat 750 m² uitgaansplezier. Dat klopt. Tevens valt er bij het blokje geschiedsbeschrijving in het menu te lezen dat er kritiek is geweest op de (te) korte serveerstersuniforms. En ook dat is terecht.

De Winkel van Sinkel, Oudegracht 158, Utrecht. Tel: 030-2303030. Nachtrestaurant (18-4u) na middernacht alleen bereikbaar via ingang aan de gracht. Grand-café open van 11-00u. Op vr en za tevens 00u30-05u. Internet: www.dewinkelvansinkel.nl