Cabaret Amhali heeft vaart en flair

Toen hij twee jaar geleden glorieus winnaar was van het Leids Cabaretfestival, had Najib Amhali reeds enige faam verworven in het stand-up comedy-circuit. Tussen de doordachte structuur van een cabaretprogramma en de losheid van de microfoonkomiek beweegt zich nu zijn eerste avondvullende voorstelling, die in de beste zin van het woord multi-cultureel mag heten: met gulle hand maakt hij gewiekste grappen over alle culturen die in dit land te vinden zijn.

Zelf is Amhali van Marokkaanse afkomst, wat in het donker vóór zijn opkomst al duidelijk wordt: in een op de band opgenomen quasi-vraaggesprek speelt hij met zijn co-auteur Raoul Heertje het schoolvoorbeeld van een clichématig interview met een allochtone cabaretier. Of die aardbeving in Turkije hem nou nog extra heeft aangegrepen, bijvoorbeeld. Zodra hij ten tonele verschijnt, heeft Amhali zichzelf zodoende al treffend gekarakteriseerd – als een gehaaide grappenmaker die snel terzake komt.

Op een bijkans leeg toneel roept hij in stemmen en geluiden een vliegreis met verrassend herkenbare ongemakken op, hij brengt warempel nog een lawine aan nieuwe kwinkslagen over de mobiele telefonie te berde, vertelt vrolijke verhalen over een armoedige jeugd in een Marokkaans immigrantengezin, haalt hilarisch uit naar Nederlandse popsongteksten en demonstreert uiteindelijk een voetballersdroom door een heuse wedstrijd in beeld te brengen. En tussen alles door schemert, zonder enig opgelegd sentiment, de herinnering aan twee – ook allochtone – jeugdvrienden met wie het minder goed is afgelopen dan met hem.

Met dat alles maakt Amhali een cabaretdebuut dat recht op zijn doel afgaat. Hij heeft vaart, fantasie en flair, en de aanstekelijke gretigheid waarmee hij op het toneel staat, doet vermoeden dat hij nog lang niet is uitgepraat.

Voorstelling: Veni Vidi Vici, door Najib Amhali. Regie: Martijn Bouwman. Gezien: 1/3 in De Meervaart, Amsterdam. Tournee t/m 3/6. Inl. (020) 6260350.