Boskalis zet HAL in tegen HBG

Boskalis gaat via zijn grootaandeelhouder HAL (35 procent) een nieuwe vennootschap oprichten om het Belgische baggerbedrijf Deme over te nemen. Met dit intitiatief neemt Boskalis de wind uit de zeilen van HBG, dat eveneens uit is op een overname van Deme, waarin de Belgische investeringsmaatschappij Ackermans en Van Haaren een belang heeft van 39 procent. Met behulp van Deme wil HBG zich beschermen tegen een overname van Boskalis.

Ackermans & Van Haaren (AVH) hoopt Deme te kunnen verkopen aan HBG, dat daarmee in één klap tot de mondiale baggertop (marktaandeel van zo'n 30 procent) zou behoren. De combinatie HBG-Deme zou te groot worden voor Boskalis, dat een vijandig overnamebod voorbereidt op HBG. De Rijswijkse bouwer heeft inmiddels tegelijk met de geplande alliantie met AVH een beschermingsconstructie opgeworpen tegen een overname door Boskalis. In ruil voor Deme wil AVH aandelen HBG krijgen.

Door het initiatief van Boskalis en HAL heeft de Nederlands-Belgische `baggeroorlog' een compleet nieuwe wending gekregen. Volgens berichten in de Vlaamse zakenkrant de Financieel-Economische Tijd wil HAL samen met de Belgische investeerder Jean Decloedt het Antwerpse Deme kopen en onderbrengen in een gezamenlijke vennootschap. Decloedt bezit 18 procent van de aandelen Deme. De raad van bestuur van Deme vergadert morgen over de kwestie. Decloedt en AVH hebben een overeenkomst waarbij de partij die het hoogste bod binnenhaalt voor zijn belang in Deme, de andere partij statutair verplicht zijn aandelen af te staan. Wanneer het bod van de HAL voor Deme hoger is dan dat van HBG, dan moet AVH dus zijn aandelen in Deme afstaan aan Decloedt. Hij kan dan in alle rust gaan onderhandelen met de andere aandeelhouders van Deme: CFE (39 procent) en GIMV (3 procent). Als het bod van de HAL slaagt dan krijgt de investeringsmaatschappij via Decloedt 57 procent van de aandelen Deme in handen.

Zowel Boskalis als HAL weigerde vanochtend commentaar. HBG zegt niets te weten van de Boskalis-poging om Deme in handen te krijgen. ,,Wij wachten rustig de ontwikkeling van die gesprekken af'', laat woordvoerder A. Pronk weten. Over de gesprekken met Ackermans en Van Haaren is HBG tevreden. De onderhandelingen verlopen ,,voorspoedig'' en komen mogelijk ,,op korte termijn'' tot afronding. Als HBG er niet in slaagt Deme over te nemen wordt het voor de Rijswijkse bouwer erg moeilijk om een overname door Boskalis af te slaan. Volgens waarnemers is de kans groot dat veel aandeelhouders van HBG het vijandig bod van Boskalis te aantrekkelijk vinden om te laten lopen. Boskalis maakt de hoogte van het bod dit weekeinde bekend.

In de dagelijkse praktijk is het tussen de baggerkemphanen echter `business as usual'. Zo heeft een consortium waarvan zowel Boskalis als HBG-baggerpoot HAM deel uitmaakt, zich ingeschreven op een landaanwinningsorder in Singapore. De combinatie behoort tot de laagste bieders bij het zes jaar durende project dat goed is voor zo'n zeven miljard gulden.