Bladen

Samsonic

Een jongerenblad waarin merkwaardigerwijs nauwelijks reclames staan van modemerken. Wel interviews met meer of minder bekende persoonlijkheden uit de popscene. Zangeres Anouk Teeuwe mag zeggen dat `als je niets te verliezen hebt, je alles kunt aanpakken'. Andreas Johnson, blijkbaar zo bekend dat een nadere introductie afwezig blijft, werd gered van een leven met drugs en alcolhol door een bijna fatale val van een trap. Soulzanger Rahsaan Patterson zoekt geen relatie, `want zijn moeder geeft ook heerlijke klapzoenen'. Verder intrigerende verhalen over Japan: haarmode die vrouwen bijna hun kapsel kost en levensgevaarlijke, hoge plateauzolen.

*Samsonic ƒ8,95

Feeling wonen

De Mexicaanse architect Luis Barragán gebruikt felle kleuren in zijn ontwerpen. Hij houdt van abstract, maar verwerpt het modieuze gebruik van grote glazen gevels in woonhuizen. Zijn liefde gaat uit naar muren en binnenplaatsen om de bewoner een intiem `schuilplaatsgevoel' te geven. Verder een verhaal over het landgoed Femina Morta, aan de voet van vulkaan de Etna in Sicilië, en al driehonderd jaar in het bezit van één familie. Paula Pennisi creëerde er met een klein budget een exotisch paradijs. Tot slot een reportage over een echtpaar uit Utrecht dat met een ander stel een oude Gelderse buitenplaats huurde. De restauratie duurde even, maar nu genieten ze van de stilte.

*Feeling Wonen ƒ8,95

Elle eten

Soto ajam en Ierse zalm, Elle eten begint met vijf lunchgerechten die in een handomdraai zijn gemaakt. De `dames van Baerle', Floor van Ede en Wilmar te Winkel, bekend van de restaurants Van Baerle, Le Zinc..et les dames en !Zest, vieren twintig jaar culinaire samenwerking. Op het lunchmenu zetten zij tabouleh-salade met munt en koriander, couscous met romesco en Marokkaanse kip met artisjok en amandelen. In dit voorjaarsnummer ook nog een lenterecept dat oogt als een schilderij: de terrine `Rites of Spring'. En verder is er aandacht voor internationale trends in eetcultuur, zoals een designlunch in Amstelveen en powerdining in het Londense restaurant Isola. En tot slot de bijna onvermijdelijke sushi en een artikel over de allerbeste tapas in Sevilla.

*Elle eten, ƒ9,95

Marie Claire

Kleur mag weer in de nieuwe lentemode van Marie Claire. Poedertinten en transparante stoffen, een rode strokenrok, naast – toch weer – beige, zwart en wit.

Verder blijft het tobben met moederschap en carrière. Het credo `eerst succes in het werk en dan kinderen' is vervangen door een pleidooi voor jong moederschap en uitgestelde carrière. En: de Amerikaan Michael Roozen ontdekte de remedie tegen veroudering. Stop met roken en drinken, ga wandelen en slik mineralen, in een mum van tijd zakt de biologische leeftijd van 45 naar 35.

Marie Claire ging ook op onderzoek in de wereld van tienermodellen. Zonder coke, heroïne of een borrel houden de soms pas 13-jarige meisjes de stress en de lange werkdagen niet vol.

*Marie Claire ƒ8,95

Cash

In het magazine Cash wordt KPN-topman Wim Dik uitgeroepen tot de financiële man van het jaar. Waarom wordt niet duidelijk, maar het was voor de stemgerechtigde banken, verzekeraars en vermogenbeheerders dan ook niet duidelijk wie van de Nederlandse ondernemers het afgelopen jaar een topprestatie had neergezet. Glashelder daarentegen was het wie de Verliezer van het Jaar moest worden: Mary Coleman, ex-topvrouw van het eens veelbelovende Baan. Verder wordt in Cash de vraag opgeworpen hoe de kleine beursfondsen zich zullen houden onder de Nieuwe Economie. Zullen ze zich staande houden onder het geweld van de snelle groei? Het artikel over het ASN-Novib Fonds (microkredieten voor de Derde Wereld) roept door zijn beknoptheid meer vragen op dan dat het antwoorden geeft.

*Cash, ƒ9,95

Plus

De opmaak van het blad voor vijftig-plussers doet denken aan de ANWB periodiek De Kampioen. Veel reclames in de kantlijn en inzetjes met verhalen en foto's. Plus beantwoordt vragen van de doelgroep: bijvoorbeeld over spataderen, huidvlekken en de prostaat. Verschillende buitenlanders vertellen over hun Nederlandse buren. Herbert Paulzen is in het Zuid-Franse Pays de Cathare op zoek naar relicten uit de tijd dat de `ketters' bloedig werden vervolgd. Verder is dyslexie een handicap, maar niet een die kan voorkomen dat de lijder eraan beroemd wordt: Einstein, Churchill.

*Plus magazine ƒ7,75

Nautique

Eindelijk: een zakmessentest! Zij het een gespecialiseerd in `bootmessen', zoals de Skipper en de Navigator. Onder de gerestaureerde zeilboten vinden we de Halloween, gebouwd in 1927. De indrukwekkende, gerefitted zeilboot `springt', ondanks haar 35 ton, `onmiddellijk aan bij de minste geringste windvlaag'. De Sir Baden Powell, gebouwd in 1957, neemt de lezer mee op een kleurrijke vulkaan-expeditie. Maar het mooiste schip in dit blad is wel de Eleonora, een exacte kopie van de uit 1910 daterende, legendarische wedstrijdschoener Westward.

*Nautique ƒ9,95