Beleggers willen geld van MeesPierson

Gedupeerde beleggers willen een miljoenenclaim indienen bij zakenbank MeesPierson. De schadeclaim is een gevolg van de problematische beursgang van het Internetbedrijf Via Networks, enkele weken geleden.

De beleggers beschuldigen MeesPierson, dat het bedrijf begeleidde bij de beursgang, ervan onjuiste berichtgeving te hebben verstrekt over het tijdstip van de eerste notering.

Op de dag van de beursintroductie, vrijdag 11 februari, steeg het aandeel Via Networks in Amsterdam snel van een emissiekoers van 21 euro naar een slotkoers van 89 euro. Op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, die opende na de Amsterdamse beursintroductie van het Internetbedrijf, kwam een koers tot stand van slechts 40 dollar, ruwweg de helft van de waarde in Amsterdam. Toen maandag daarop de koers van het aandeel in navolging van Nasdaq ook in Amsterdam dramatisch daalde, zagen beleggers de waarde van hun aandelen gehalveerd.

Enkele honderden gedupeerden stellen nu MeesPierson verantwoordelijk voor geleden verliezen, ten bedrage van minstens 30 miljoen gulden. Volgens hen is de bank verantwoordelijk omdat in het prospectus stond dat Via Networks gelijktijdig met de notering aan de AEX een notering aan Nasdaq zou krijgen.

MeesPierson onthoudt zich van commentaar. Wel wil een woordvoerster kwijt dat de bank het plaatsen van bestens-orders (het tegen elke prijs verwerven van aandelen) afraadt. Deze orders zouden de oorzaak zijn van de explosieve stijging van het aandeel tijdens de beursintroductie.

W. Schonewille van het advocatenkantoor Barents & Krans, dat de claim namens de beleggers behandelt, meent dat het plaatsen van zogenaamde bestens-orders geheel los staat van het geleden verlies. ,,De oorzaak van de schade ligt in de foute emissieberichten in het prospectus, waarvoor MeesPierson deels verantwoordelijk is. Hoe de schade verder tot stand is gekomen maakt niet uit.''

Een onlangs opgerichte stichting roept gedupeerden op zich via Internet (www.emissies.com) te melden. De stichting zal de kosten van een juridische procedure te dragen. Ingewijden schatten dat het totale aantal gedupeerden tussen de 600 en 1300 ligt.