Beleggers niet enthousiast over bod ING

Het aandeel ING is vanmorgen op de effectenbeurs van Amsterdam een vol procent in waarde gedaald. De expansieplannen van het financiële concern in de Verenigde Staten waren voor beleggers niet duidelijk.

De daling van ING, met ongeveer een procent tot 52 euro rond het middaguur, was voor een deel te verklaren uit de zwakte van de beurs als geheel. Rond het middaguur stond de AEX-index 0,6 punt lager op 668 punten. De koersen werden gedrukt door de vrees bij beleggers dat de Europese Centrale Bank (ECB) later op de dag de rente zou verhogen. Ook andere Europese beurzen, met uitzondering van die in Parijs, gingen vanmorgen omlaag.

De daling van de AEX met ongeveer een tiende procent, was desondanks minder dan de daling van ING. De bankverzekeraar maakte vanmorgen bekend interesse te hebben voor de overname van de Amerikaanse verzekeraar Aetna, waar ING en zijn Amerikaanse partner zo'n 10 miljard dollar voor over hebben. ,,De financiering zou misschien de koers onder druk kunnen zetten,'' verklaarde een commissionair de daling van ING.

De technologie- en telecomfondsen deden het vanmorgen heel behoorlijk. Getronics wist duidelijk aan de licht lagere trend te ontsnappen. De Amsterdamse automatiseerder maakte een samenwerkingverband met World Online bekend en was vervolgens met een sprong van 3 euro op 91,90 de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Producent van chipmachines ASML klom ruim 2 procent. Eevenveel als KPN, dat profiteerde van de winstcijfers die France Telecom naar buiten bracht en van speculaties over een fusie van Deutsche Telekom en Qwest.

Verder stonden de bedrijven in de bouw- en baggerwereld midden in de schijnwerpers. Dat was niet alleen toe te schrijven aan de concentratiegolf die de branche in zijn greep houdt, maar ook aan de miljardenorder die in Singapore naar verwachting binnenkort loskomt. Daarbij maken Nederlandse bedrijven goede kansen.

Hollandsche Beton Groep, het omvangrijke Nederlande bouwconcern met een baggerdivisie, klom 1,20 euro naar 15,45 euro. De grootste baggeraar ter wereld Boskalis dat HBG wil inlijven werd 0,80 euro duurder op 23,70 euro. Bij de midkapfondsen veerde Ballast Nedam precies een euro op tot 22,85 euro. De berichten over overnamegevechten trok branchegenoot IHC Caland eveneens omhoog. Dit fonds klom 0,95 euro op 37,50 euro.

De uitgevers Elsevier en Wolters Kluwer, alsmede Corus, DSM en TNT Post zaten in de hoek waar de klappen vielen. Akzo Nobel steeg 3,15 procent tot 41,25 euro. Beleggers hielden het hoofd koel bij de resultaten die Heineken liet zien. De bierbrouwer uit de hoofdstad pronkte met een belangrijke winstgroei, en liet tegelijkertijd weten grote interesse te hebben voor het Britse Bass, dat naar schatting 7 miljard gulden moet kosten.