Aegon wil in VS af van leasebedrijf

De Nederlandse verzekeraar Aegon wil de financieringsmaatschappij Transamerica Finance Corporation (TFC) verkopen. TFC is onderdeel van Transamerica Corporation, die Aegon vorig jaar voor 19 miljard gulden heeft gekocht.

Aegon heeft gisteren bekendgemaakt dat de zakenbanken Morgan Stanley Dean Witter en Donaldson, Lufkin & Jenrette op zoek gaan naar een koper voor TFC. TFC, dat binnen Transamerica Corporation goed is voor eenderde van de omzet, verdient geld met onder meer leasing, bedrijfsfinanciering en advies bij vastgoedtransacties. De gewenste prijs voor het bedrijf dat volgens Aegon op verschillende terreinen tot de Amerikaanse top-5 behoort, wenst Aegon niet bekend te maken.

Aegon kocht vorig februari Transamerica Corporation, waarmee het concern naar eigen zeggen de nummer drie werd op de Amerikaanse verzekeringsmarkt. Sindsdien haalt Aegon tweederde van zijn winst uit de VS. Na de aankoop liet Aegon al weten dat het de niet-verzekeringsactiviteiten van Transamerica niet tot zijn kernactiviteiten rekent. TFC telde al niet mee in de winst van Aegon.