Actie Israel tegen terreurgroep Hamas

Bij een inval door de Israelische politie in een appartement in het Israelisch-Arabische stadje Taibeh zijn vanochtend vroeg twee Palestijnen doodgeschoten, vermoedelijk leden van de islamitische fundamentalistische Hamas. Één Palestijn is gearresteerd en vier zouden zijn ontsnapt. Dat heeft de Israelische radio gemeld. Volgens de Israelische autoriteiten zouden de Palestijnen van plan zijn geweest een terreuractie te ondernemen in Israel. Hamas, die zich verzet tegen het Israelisch-Palestijnse vredesproces, heeft recentelijk nog een aantal bomaanslagen gepleegd in de Israelische badplaats Netanyah en in Hadera. Vorige maand rolde de Israelische binnenlandse veiligheidsdienst, de Shin-Bet, in nauwe samenwerking met de Palestijnse veiligheidsdienst een zeer gevaarlijk geachte terroristische cel van de beweging op.

Een politiewoordvoerder zei dat veiligheidstroepen het appartement in Taibeh, oostelijk van Tel Aviv, vanochtend vroeg om vier uur plaatselijke tijd omsingelden nadat informatie was verkregen dat zich in het gebouw guerrillastrijders bevonden. Door de inval ,,heeft de politie kunnen voorkomen dat een grote terroristische aanslag werd uitgevoerd'', aldus de woordvoerder.

Bij de bestorming raakte een Israelische politieman aan de voeten gewond. Buren zeiden dat ze wakker schrokken door het geluid van geweervuur en explosies. Volgens de radio zouden de Palestijnen handgranaten hebben geworpen, maar dat bericht is niet bevestigd. Vijf uur na de bestorming hielden Isrealische troepen het twee verdiepingen tellende gebouw in het centrum van Taibeh nog steeds omsingeld. (AP, Reuters)