Zesjarige vermoordt klasgenote

In de Amerikaanse staat Michigan heeft een zesjarig jongetje gisteren op school een meisje van dezelfde leeftijd doodgeschoten. President Clinton riep de kandidaten in de voorverkiezingen op om de regulering van vuurwapens op de politieke agenda te zetten.

Vijf eersteklassertjes maakten zich op om van hun klaslokaal naar de bibliotheek te gaan, toen het jongetje een pistool uit zijn broek haalde. Voor de ogen van zijn medeleerlingen en zijn onderwijzer schoot hij de zesjarige Kayla Rolland in haar nek.

Ze stierf een half uur later. De jongen rende na het schot naar het toilet om het pistool te verstoppen, maar schoolpersoneel hield hem vast tot de politie kwam.

Hoe de jongen aan het pistool kwam, is onbekend. Wel heeft de politie achterhaald dat het wapen sinds december stond geregistreerd als gestolen. De plaatselijke politie maakte gisteren bekend dat de twee kinderen een dag eerder op het schoolplein hadden gevochten. De school ligt in Mount Morris Township, ruim honderd kilometer ten noorden van Detroit.

Volgens de openbare aanklager kan de dader wegens zijn leeftijd niet worden aangeklaagd. ,,De wet gaat ervan uit dat een kind niet strafrechtelijk verantwoordelijk kan zijn en geen intentie om te doden kan hebben.'' Wel wil hij de bezitter van het wapen vervolgen. De jongen is verreweg de jongste schutter in de reeks schietpartijen op Amerikaanse scholen van de afgelopen jaren.

President Clinton stelde gisteren naar aanleiding van het drama de vraag: ,,Als we nu beschikken over de technologie om pistolen uit te rusten met veiligheidssloten voor kinderen, waarom gebruiken we die dan niet?''