Winst voor effectief Bayern in Madrid

Bayern München heeft in groep C van de Champions League een belangrijke zege behaald. In Madrid werd met 4-2 van de grote concurrent Real gewonnen. Bayern maakte goed gebruik van de ruimte die het van de tegenstander kreeg. De winnende trainer Ottmar Hitzfeld vond dat zijn ploeg in de eerste helft ,,Braziliaans voetbal'' had gespeeld. Bayern heeft na drie wedstrijden een punt meer dan Real en krijgt de Spaanse ploeg volgende week woensdag op bezoek.

Het was gisteravond in Madrid door het open voetbal van beide ploegen een attractieve wedstrijd. Bayern, vorig jaar de verliezende finalist, speelde zeer effectief. Halverwege de eerste helft maakten de bezoekers in drie minuten tijd twee doelpunten. Uitblinker Mehmet Scholl zorgde met een beheerste lob voor 0-1, Stefan Effenberg met een verrassende vrije trap in de korte hoek 0-2.

Fernando Morientes voorkwam daarna een snelle afgang voor Real door tegen te scoren, na een schot op de lat van Raul. Thorsten Fink bracht echter voor rust de marge weer op twee (1-3) na een mooie combinatie tussen Salihamidzic en Elber. Na rust leek een prachtige strijd ontstaan. Raul Gonzalez zorgde snel voor 2-3 en zo had Real nog bijna 45 minuten voor de gelijkmaker of zelfs meer. Maar Bayern voorkwam een stormloop door via Paulo Sergio weer te scoren. Over die klap kwam Real niet meer heen. Bayern kwam daarna nauwelijks meer in de problemen.

Het was in Europees verband de eerste zege van een Duitse ploeg in Madrid. In 1988 verloor Bayern met 2-0 van Real. Lothar Matthäus was ook van de partij. De veteraan speelde gisteren zijn honderdste Europese clubwedstrijd. Hij vertrekt volgende week na de return tegen Real naar de Verenigde Staten. Daar gaat hij voor de New York Metro Stars voetballen.

Real Madrid heeft nog geen besluit genomen over het trainerschap voor volgend jaar. Vicente del Bosque is momenteel de interim-coach. Hij vervangt John Toshack, die vorig jaar november werd ontslagen. Een Spaanse rechtbank bepaalde gisteren dat Real de Brit 2,2 miljoen gulden aan compensatie moet betalen. Toshack had in Madrid nog een contract tot eind juni.

Real heeft nog alle kans om zich voor de kwartfinale te plaatsen. Dynamo Kiev lijkt in de strijd om de tweede plaats in de poule de grootste concurrent. De kampioen van Oekraïne won gisteren op eigen veld met 2-1 van Rosenborg. De Noren hadden de pech dat Jakobsen vlak voor tijd tegen de paal schoot. Dynamo-aanvaller Serhii Rebrov maakte een doelpunt met een prachtig afstandschot.

In poule D van de Champions League, de groep van Feyenoord, behaalde Olympique Marseille zijn eerste punten. De Franse kampioen won met 1-0 van Chelsea. De bezoekers kregen vele mogelijkheden, maar wisten er niet één te benutten. Marseille-doelman Stephane Trevisan, vervanger van de geblesseerde eerste keus Porato, verrichtte een aantal nuttige reddingen.

Robert Pires maakte in de zestiende minuut het enige doelpunt van de matige wedstrijd. De Franse international verraste Chelsea-keeper Ed de Goey met een schot in de korte hoek. Iedereen verwachtte een voorzet van Pires. Een tweede doelpunt van Marseille (Pouget) werd na rust afgekeurd wegens buitenspel.

Voor Marseille was de 1-0 een welkom succes. De ploeg staat in de eigen competitie slechts op de dertiende plaats. ,,Onze ploeg is momenteel moeilijk te begrijpen. We kunnen van de slechtste ploeg in Frankrijk verliezen en van de beste ploeg in Europa winnen'', constateerde Marseille-trainer Bernard Casoni na afloop. Zijn collega Gianluca Vialli was uitermate teleurgesteld over het resultaat. ,,Maar door de winst van Feyenoord in Rome is alles nog open in deze poule.''

De politie van Marseille gebruikte tijdens de eerste helft traangas om de fans van Chelsea tot bedaren te brengen. Ze gooiden stenen naar veiligheidsbeambten in het Stade Velodrome.