Verheijen na conflict uit ploeg-Gemser

Schaatser Carl Verheijen is met onmiddellijke ingang weg uit de kernploeg van Henk Gemser. Tussen de stayer en de trainer is een vertrouwensbreuk ontstaan na een conflict over een startplaats op de 5000 meter bij de wereldbekerwedstrijden van 29 en 30 januari in Calgary. Verheijen rijdt nu in de kernploeg van Gerard Kemkers waarvan ook zijn vriendin Andrea Nuyt deel uitmaakt.

Gemser maakte dat nieuws vanochtend bekend in Nagano, waar vanaf vrijdag de wereldkampioenschappen afstanden worden gehouden. Nadat de topsportcommissie van de KNSB voor de vijf kilometer in Calgary een startplaats had toegekend aan Ids Postma, vroegen Verheijen en zijn manager Conrad Alleblas aan Gemser of de coach er alsnog voor wilde zorgen dat Verheijen op die afstand aan de start zou kunnen verschijnen. Gemser kon en wilde dat verzoek niet honoreren omdat hij daarmee de belangen zou schaden van Postma. ,,Carl vond dat ik zijn belangen niet goed behartigde. Ik heb de navelstreng doorgeknipt'', zei Gemser. In Nagano rijdt Verheijen zondag de tien kilometer. Na de persconferentie van de Nederlandse ploeg uitte Gemser kritiek op de topsportcommissie van de Nederlandse Schaatsbond. Volgens de coach, die vrijdag begint aan zijn laatste kampioenschap in dienst van de KNSB, is het conflict met Verheijen een gevolg van het selectiebeleid van de topsportcommissie. ,,Bij selecties voert de commissie geen consistent beleid'', zei Gemser. Hij sprak van ,,een gemis aan bestuurlijk vermogen'' en pleitte ervoor om oud-topsporters en bestuurders uit het bedrijfsleven in de commissie op te nemen.

`De drie Jannen', zoals de commissieleden in de wandelgangen worden genoemd – Jan van der Hout, Jan Groot en Jan Augustinus – hebben veel verstand van schaatsen, maar schieten bestuurlijk tekort, vindt Gemser. Zij houden volgens hem ook teveel rekening met de belangen van de commerciële schaatsploegen. Augustinus, ook in Nagano aanwezig, verwerpt de kritiek. ,,We doen het nog niet zo slecht. We nemen altijd neutrale beslissingen. En voor Gemser pakt dat ook wel eens verkeerd uit.''

Gemser stelde vast dat besluiten van de commissie in brede kring veel onvrede veroorzaken. ,,Ons uithoudingsvermogen is een keer op. Dan komt er een moment dat we met gebalde vuisten tegenover elkaar staan en dat is de schaatssport onwaardig.''

Gemser is in korte tijd de derde die de topsportcommissie onder vuur neemt. Bert van der Tuuk, tot voor kort manager van de schaatsploeg Unit4, en coach Peter Mueller van de SpaarSelectploeg gingen hem voor.