Stork stelt hoge groei in vooruitzicht

Stork gaat zich volledig richten op zijn kernactiviteiten. Het bedrijf stoot alle onderdelen van het industrieconcern af die geen kans hebben het ooit tot marktleider te schoppen in hun sector.

Hierdoor staan 4000 banen op de tocht, waarvan 2200 in Nederland. Topman Aad Veenman kondigde gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers de nieuwe koersstrategie aan, die moet uitmonden in een sterke omzet- en winstgroei. Veenman beloofde plechtig dat ,,het netto-resultaat van Stork dit jaar beduidend hoger zal liggen dan het afgelopen jaar.''

De bedrijven die zullen worden afgestoten zijn ondergebracht in Stork Capital Assets. In totaal genereren zij een bedrag van 500 miljoen euro (1,1 miljard gulden) op een totale omzet van 2,4 miljard euro die Stork vorig jaar heeft behaald. Niettemin heeft Stork grote ambities winst en omzet te laten groeien. Die groei moet komen via een nog sterkere positionering van de kernactiviteiten (Food Processing, Aerospace, Technische Dienstverlening en Engineering), activiteiten waarmee Stork jaarlijks 10 procent wil groeien. Daardoor zou de omzet van het bedrijf in 2004 uitkomen op 3,2 miljard euro, met een rendement van 7 procent van die omzet.

Analisten menen dat Stork daarmee de lat veel te hoog legt. Zelfs in het topjaar 1998 slaagde Stork er in niet meer dan 86 miljoen euro winst te maken. Veenman is echter erg optimistisch over de groei- en winstpotentie van kernactiviteiten als textielbedrukking, machines voor voedselproductie, het maken van onderdelen voor de vliegtuigindustrie en technische dienstverlening. ,,Er is meer samenhang tussen al deze activiteiten dan op het eerste gezicht lijkt''. Om de zaken verder te stroomlijnen heeft Stork een groepsraad ingesteld, bestaande uit de raad van bestuur en groepsdirecteuren. ,,Als echter blijkt dat we de doelstellingen niet halen zullen we moeten bijsturen en uiteindelijk consequenties uit ons beleid moeten trekken'', zegt Veenman.

De voorziening van 45 miljoen euro voor reorganisatiekosten bij de ingenieursdivisie sloeg een flink gat in de winst bij Stork vorig jaar. De nettowinst halveerde van 85,9 naar 42,4 miljoen euro.

Het resultaat bij de ingenieursdivisie was als enige negatief (22 miljoen euro). Maar ook de andere onderdelen van Stork stonden onder druk. De afdeling die machines voor voedselfabrieken maakt haalde een kwart van het resultaat van 1998. Bij de textieldrukmachies ging de omzet omlaag, maar het resultaat was toch iets hoger.