`Softdrugs kopen vanaf zestien jaar'

De leeftijd waarop jongeren softdrugs moeten kunnen kopen moet worden verlaagd naar zestien jaar. Dit vindt burgemeester P. van der Zaag (CDA) van de Friese gemeente Smallingerland (Drachten).

De huidige leeftijd waarop jongeren hasj kunnen kopen in coffeeshops ligt op achttien jaar. Van der Zaag vindt dat ook zestienjarigen softdrugs moeten kunnen kopen, omdat ze de drugs anders bij illegale handelaren halen en zo sneller met harddrugs in aanraking komen.

,,De markt voor soft- en voor harddrugs moet gescheiden blijven'', aldus de Drachtster burgemeester. ,,Jongeren worden nu geweerd uit coffeeshops en halen hun wiet bij thuisdealers, waarop de politie en gemeente geen toezicht hebben.'' Hij wil zijn zienswijze bij de landelijke politiek aankaarten.

Van der Zaag, tevens plaatsvervangend korpsbeheerder van de regiopolitie Friesland, zegt signalen van ouders van zestien- en zeventienjarigen te hebben gekregen dat hun kinderen ,,druk experimenteerden'' met harddrugs. ,,De ellende is groot. Zestienjarigen zijn een kwetsbare groep. Velen zijn nog net schoolgaand, anderen zoeken werk. Deze groep mag je niet laten zwemmen.'' Bovendien worden thuisdealers niet gecontroleerd op de aangeboden kwaliteit van de drugs, stelt Van der Zaag.

Drachten telde een aanzienlijk aantal thuisdealers. Dat aantal is volgens Van der Zaag met de helft teruggelopen, sinds de gemeente drie jaar geleden een softdrugsbeleid instelde.