Riefenstahl overleeft helikopter-ongeluk

Fotografe en regisseuse van nazi-propagandafilms Leni Riefenstahl (97) is licht gewond geraakt bij een helikopter-ongeluk is Soedan. Cameraman en levensgezel Horst Kettner raakte wel ernstig gewond toen de helikopter van geringe hoogte neerstortte.

Dit meldt vandaag de Duitse krant Münchner Merkur, overigens zonder een precieze datum van het ongeval te geven. Riefenstahl is in Soedan omdat daar een film over haar leven gemaakt wordt.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Riefenstahl verketterd vanwege haar films over het nazi-partijcongres in Neurenberg in 1933/34 (Triumph des Willens) en over de Olympische Spelen in Berlijn van 1936 (Olympia).

Riefenstahl herwon respect in de jaren zeventig met foto's van de Nuba in Soedan, en blijft een internationale beroemdheid door de wijze waarop zij lichamelijke menselijke schoonheid heeft geportretteerd. In 1998 wijdde een Duits museum buiten Berlijn voor het eerst een tentoonstelling aan haar leven en werk.

In december vorig jaar meldde het Amerikaanse blad Daily Variety dat een film wordt voorbereid die gewijd is aan Riefenstahl. Filmster Jody Forster is een van de co-producenten. Volgens het blad zou het scenario voor de film geschreven zijn door Ron Nyswaner, die in 1994 genomineerd was voor een Oscar voor het scenario van de film Philadelphia.

Eerder deze maand schreef een Duitse krant dat Riefenstahl voor het eerst in 23 jaar zou terugkeren naar Soedan, samen met haar levensgezel Kettner.

Het woongebied van de Nuba is inmiddels verwoest door een slepende burgeroorlog. Tegen het tijdschrift Bunte zei de fotografe voor haar vertrek: ,,De gebieden die ik wil bezoeken zijn bezaaid met landmijnen. Ik word gepijnigd omdat ik niet weet of mijn vrienden daar nog wel in leven zijn.''