RIAGG's voeren actie om toeslag

De 1.200 werknemers van de crisisdiensten van de Riagg's gaan de komende twee weken actie voeren voor een hogere toeslag voor onregelmatige diensten. Dat hebben de bonden Abvakabo en CFO gisteren besloten.

De werknemers van de crisisdiensten, sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen en psychiaters, eisen standaard extra `periodieken' voor bereikbaarheidsdiensten en onregelmatig werk. Dit komt neer op een loonsverhoging van 107 tot 448 gulden, afhankelijk van het aantal uren per maand dat een verpleegkundige of psychiater bereikbaar moet zijn.

Hiermee zou de hoogte van het salaris weer uitkomen op het niveau van voor 1998, toen de crisisdiensten nog onder een andere CAO vielen. De crisisdienst verleent acute psychiatrische hulp aan mensen met zelfmoordneigingen, depressies en dementie.

Werkgeversorganisatie GGZ Nederland biedt wel extra toelagen voor bereikbaarheidsdiensten en het 's avonds en 's nachts `uitrukken', maar wil die niet opnemen in het vaste salaris. ,,Dat vinden wij onjuist. Dan zou iemand dat extra geld ten eeuwige dagen meenemen, ook als hij overstapt naar een baan zonder bereikbaarheidsdiensten'', aldus een woordvoerder. Volgens de vakbondswoordvoerder schiet echter ook de hoogte van de geboden tegemoetkoming te kort. ,,Mensen willen gewoon meer geld zien voor het werk dat ze doen. We hopen dat de actiedruk helpt.''

De actie van de komende twee weken zal bestaan uit het ondertekenen van gele pamfletten, die aan de werkgevers zullen worden aangeboden. Op 15 maart heeft nog eenmaal overleg plaats. Als dat niets oplevert, volgt eerst een landelijke actiedag op 29 maart en daarna estafettestakingen her en der in het land.

Het conflict over de crisisdiensten is een staartje van de CAO-onderhandelingen van vorig jaar. Afgesproken werd toen tot een nieuwe regeling voor de crisisdiensten te komen tijdens de looptijd van de afgesproken CAO voor de geestelijke gezondheidszorg. De bonden braken het overleg echter af op 16 februari uit onvrede over het eindbod van de werkgevers.