Philips boven 200 euro op het Damrak

Philips zette vanmorgen zijn indrukwekkende opmars op de beurs voort. Een koopadvies van de Amerikaanse zakenbank Lehman stuurde het aandeel ver boven de 200 euro.

De tijd dat Philips begin jaren negentig met een koers van omgerekend nog geen 9 euro over de bodem van het Damrak schuurde, leek vanmorgen onvoorstelbaar ver weg toen het aandeel zich boven de 200 euro vestigde. Lehman gaat nu uit van een koersdoel van 220 euro voor Philips, en het aandeel maakte die voorspelling vanmorgen, met een stijging van 6,2 procent tot 204 euro al voor een deel waar.

Ook ASML kon flink omhoog, met 5,1 procent tot 139 euro. Met name de Amerikaanse Nasdaq-index die een nieuw record neerzette, was een flinke steun voor Europese technologiefondsen. Met zijn tweeën sleepten Philips en ASML de AEX-index omhoog. De graadmeter steeg met 4,85 punten tot 669,13 punten, en daarmee was de koersontwikkeling wat minder gunstig dan in de rest van Europa.

AEX-herintreder Getronics maakte een sprongetje van 2,90 euro naar 89,90. IT-bedrijf Cap Gemini voelde nog de naweeën van de dinsdag aangekondigde overname van de consultancytak van adviesreus Ernst & Young. Beleggers beloonden de it'ers opnieuw met meer dan 21 euro op 310. Voor de tweede achtereenvolgende dag zorgde Cap er daarmee voor dat de Midkap-index uberhaupt omhoog kon.

Corus was, na een verkoopadvies van Goldman Sachs, uit de gratie en daalde naar 1,77 euro.

Nadat drie olieproducenten, Saoedi-Arabië, Venezuela en niet-Opeclid Mexico aankondigden hun olieproductie te zullen verhogen met 1,2 miljoen vaten per dag, door Koninklijke Olie in de min, en noteerde 2,5 procent lager op 52,90 euro. De verwachting is dat de olieprijs zal dalen als de rest van Opec het voorstel overneemt. Vanmorgen deed Brent meer dan 29,50 dollar per vat voor levering in maart. Dat is het hoogste peil sinds de Golfoorlog.

Terwijl Wolters Kluwer en VNU een kleine twee procent daalden, bleef zich bij Elsevier een drama voltrekken. Uitgever Elsevier moest ver terug, met 4,2 procent tot 10,54 euro. Vorige week stond Elsevier nog op bijna 15 euro, voordat tegenvallende jaarcijfers en een slecht ontvangen internet-offensief het aandeel ver terugstuurden.

De euro bleef vanmorgen zeer zwak tegenover de dollar, met een koers van onder de 0,97 dollar per euro. Handelaren schatten de kans dat de Europese Centrale Bank morgen de rente verhoogt in op zo'n 50 procent. Mocht de euro in een spiraal naar beneden komen, dan stijgt de kans op een renteverhoging, of op steunaankopen van euro's voor dollars, sterk. Pas over een maand zal de ECB de eerstvolgende kans hebben de rente op te schroeven, aangezien er dan, net als morgen, pers aanwezig is na de vergadering van de centrale bankiers.