`Oudere' whizzkid Li grijpt macht in Aziatische ICT

De ene Aziatische mega-telecomfusie was nog niet afgeketst of de andere werd bekendgemaakt. Singapore Telecom verloor gisteren de slag om het grootste telecombedrijf van Hongkong van een 33-jarige whizzkid.

Het bedrijf is amper negen maanden oud, maar nu al verantwoordelijk voor een van de grootste overnames in Azië. Het heet Pacific Century CyberWorks, wordt geleid door een 33-jarige whizzkid en maakte gisteren bekend dat het Cable & Wireless Hong Kong Telecom heeft gekocht. De piepjonge Internetonderneming gaf het gevestigde Singaporese telecombedrijf SingTel daarmee het nakijken.

Eind januari leek alles in kannen en kruiken voor SingTel. Gesteund door een delegatie van de Singaporese overheid toog het naar Hongkong om het door het Britse Cable & Wireless overgenomen Hong Kong Telecom (HKT) te verleiden tot een fusie. Een fusie die het op één na grootste Aziatisch telecommunicatiebedrijf zou opleveren. Een fusie ook die kon voorkomen dat een van beide bedrijven zou worden weggevaagd door nieuwe toetreders op de zich langzaam openende Aziatische telecommarkten.

Bovendien was het in de consumentenmarkt stevig verankerde HKT voor Cable & Wireless, dat 54 procent van de aandelen bezit, een blok aan het been. De Britten willen zich meer richten op telefonie en Internetdiensten voor bedrijven en minder op consumentenzaken zoals mobiele telefonie.

Geen wolkje aan de lucht kortom voor SingTel, totdat Richard Li, de zoon van een van de rijkste mannen ter wereld, Li Ka-shing uit Hongkong zich in het spel mengde. De jonge Li wil de Internetdiensten van zijn CyberWorks combineren met een satellietnetwerk zodat bijvoorbeeld Internet via mobiele telefoons kan worden aangeboden. Ook zou Li met dit `Network of the World' Internet via breedband willen aanbieden.

Li richtte CyberWorks vorig jaar op nadat hij de televisiezender Star voor bijna 2 miljard gulden had verkocht aan News Corporation van Murdoch. CyberWorks is genoteerd aan de beurs van Hongkong waar de waarde van de aandelen tot duizelingwekkende hoogten is gestegen, zoals met de aandelen van zoveel Internetbedrijven. In negen maanden bereikte CyberWorks een waarde van 70 miljard gulden.

Het waren die aandelen (en veel geleend geld) die Li in de strijd gooide om zijn bod op Hong Kong Telecom gestand te doen, waar SingTel vooral cash geld te bieden had. Eerst was dat naar verluidt zo'n 2 miljard gulden en om Li het hoofd te bieden kwam daar eergisteren nog eens 2 miljard bij doordat Murdoch zich met de overname van Hong Kong Telecom ging bemoeien. Murdoch zou een 4-procentsaandeel nemen in SingTel als het de Singaporezen zou lukken HKT over te nemen.

Murdoch kan zijn geld in zijn zak houden, want Cable & Wireless koosin Londen voor CyberWorks. De Asian Wall Street Journal stelde gisteren dat de overwinning van de jonge Richard Li de enorme koopkracht onderstreept van pas opgerichte Internetbedrijven als gevolg van de pan uit rijzende prijzen van hun aandelen. Veel Internetbedrijven staan er op de beurs goed voor – en maken verlies. Aandeelhouders van HKT kunnen voor elk aandeel 1,1 CyberWorksaandeel krijgen of 0,71 aandeel en 7,23 Hongkong-dollar (2,10 gulden). Beursanalisten gaan er van uit dat de nieuwe Internet-telecomonderneming, die PCCW-HKT gaat heten, een waarde heeft van tussen de 150 en 170 miljard gulden. Ze tellen de 70 miljard van de waarde van alle CyberWorks-aandelen eenvoudigweg op bij de 90 miljard die de HKT-aandelen waard zijn. En dat ze over pakweg een jaar nog steeds zo `weinig' waard zijn, daaraan twijfelt alleen de scepticus.