Oppositieleider Roemenië: `moordcomplot'

De Roemeense oppositieleider Ion Iliescu, ex-president, heeft de huidige president Emil Constantinescu beticht van een moordaanslag op hem. Iliescu meldde van ,,een bron die anoniem wil blijven'' te hebben vernomen dat de omgeving van de president een plan uitwerkt voor Iliescu's ,,fysieke eliminering''. Iliescu's partij, de sociaal-democratische (ex-communistische) PDSR, meldde dat het voorziet in de moord op Iliescu door ,,besmetting met bepaalde virussen, het toedienen van dodelijke substanties of de organisatie van een aanslag met vuurwapens of een bom''.

De woordvoerder van de president liet weten dat deze ,,verbijsterd'' is door de beschuldiging. Hij adviseerde Iliescu naar de procureur-generaal te stappen om de bron van de beschuldiging te onthullen en een jurisch onderzoek op gang te brengen.

Tegelijkertijd tekende de woordvoerder echter aan dat de PDSR ,,er een gewoonte van maakt valse documenten op te stellen en die te presenteren als afkomstig van het bureau van de president''. Die documenten, zei hij, ,,worden steeds infantieler''. ,,Als de heer Iliescu aan het begin van dit verkiezingsjaar al bacteriologische aanslagen op zijn persoon ziet, vragen we ons af wat hij gaat doen als de verkiezingscampagne eenmaal op gang komt.'' (AFP)

Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: De verbale wederzijdse aanvallen van Constantinescu en Iliescu nemen in aantal en intensiteit toe, vooral onder invloed van de presidentsverkiezingen van later dit jaar. Vorige week viel Constantinescu met onkarakteristieke felheid uit naar Iliescu's PDSR, na het verkiezingsakkoord dat de ex-communisten sloten met de extreem-nationalistische en xenofobe Partij van Groot-Roemenië, de PRM. Constantinescu zei dat zowel in de PDSR als in de PRM leden van de vroegere communistische geheime dienst, de Securitate, zitten die het gezag van de president ondermijnen. ,,Ze verspreiden hun vuilnis en maken die geloofwaardig bij diegenen die me na staan'', aldus de president. ,,Ik voel me geterroriseerd.''

Het politieke toneel in Roemenië is de afgelopen weken toch al uiterst instabiel. In de regeringspartijen rommelt het. In de christen-democratische boerenpartij PŅTCD is het niet meer rustig geweest sinds het onvrijwillige aftreden van premier Radu Vasile, zijn uitsluiting uit de partij en zijn aansluiting bij een extreem-rechtse partij. In de andere grote regeringsgpartij, de Democratische Partij (PD), speelt zich een fel conflict af rond minister van Defensie Victor Babiuc, die onlangs uit de partij stapte en wiens aftreden als minister de PD nu eist.