Ontslag in zaak tv-film Tsjetsjenië

Het Duitse tv-station N24 heeft de verslaggever ontslagen die vorige week – valselijk – liet weten de beelden van een massagraf van Tsjetsjenen te hebben gemaakt.

Frank Höfling, chef van het Moskouse bureau van N24, verspreidde vorige week de beelden waarop te zien was hoe Russische soldaten in Tsjetsjenië tientallen lijken van Tsjetsjenen in een massagraf begroeven. De beelden wekten veel commotie. Bij een aantal lijken waren de benen gebonden, hetgeen suggereerde dat de Tsjetsjenen niet, zoals de Russen beweerden, in de strijd waren omgekomen maar waren geëxecuteerd. Ook was er zeker één lijk dat een oor miste. Naar aanleiding van de beelden riepen diverse Westerse gezagsdragers, onder wie president Clinton en de Britse minister Cook, op tot een onafhankelijk onderzoek.

Kort daarop meldde het Russische blad Izvestija dat niet Höfling de beelden had gemaakt – ,,Herr Höfling, u bent een leugenaar!'' kopte het blad op de voorpagina – maar dat ze het werk waren van een Russische filmer, die in de krant uitvoerig aan het woord werd gelaten en die zei dat de Tsjetsjenen in de strijd waren omgekomen. Höfling hield aanvankelijk vol de beelden zelf te hebben gemaakt. Later veranderde hij dat verhaal: het was de Rus die had gefilmd, maar hij, Höfling, had ernaast gestaan. Nog later gaf hij toe helemaal niet aanwezig te zijn geweest bij het filmen. Gisteren kreeg hij van N24 zijn ontslag.

Dat betekent niet dat de controverse over wat de film laat zien is verstomd. De vraagtekens over de gebonden benen en het afgerukte of afgesneden oor blijven. Volgens de lezing van Moskou waren de benen gebonden om bij het vervoer in de laadbak van een vrachtwagen de lijken op hun plaats te houden en was het oor afgerukt door een granaatscherf en niet afgesneden. Zowel de Russen als de Tsjetsjenen snijden vaak oren van slachtoffers af om ze als trofee mee te nemen. De film toont ook hoe een lijk achter een tractor wordt meegesleept – volgens Moskou omdat de soldaten ,,moe'' waren van het dragen.

Het Russische leger heeft in Tsjetsjenië de stad Sjatoi ingenomen, het laatste bolwerk van de Tsjetsjenen. Russische generaals lieten gisteren weten dat het georganiseerde Tsjetsjeense verzet nu is gebroken. Na de inname zijn de luchtacties in Tsjetsjenië gestaakt. ,,Er is geen plek over om te bombarderen'', aldus een legerwoordvoerder. Het nieuws leidde tot euforie onder Russische militairen, die erop rekenen nu snel naar huis te kunnen gaan. Sommige generaals hebben gezegd dat de strijdmacht van 93.000 man inderdaad kan worden ingekrompen.