Onbegrip bij spelers over nieuwe tafeltennisregels

De revolutionaire veranderingen in het tafeltennis gingen aan de topspelers haast onopgemerkt voorbij op het WK voor landenteams in Kuala Lumpur. Maar tijdens dat evenement drukte het congres van de Internationale Tafeltennis Federatie (ITTF) twee veranderingen door die het aanzien van de sport ingrijpend zullen veranderen. De diameter van de pingpongbal wordt vergroot van 38 naar 40 millimeter en hij wordt ook zwaarder (2,7 milligram inplaats van 2,5) om langere rally's mogelijk te maken. Tevens zullen de games in internationale wedstrijden worden bekort van 21 tot 11 punten.

Het bestuur van de Nederlandse tafeltennisbond (NTTB) overlegt binnenkort met de clubs in de eredivisie om te bepalen wanneer de nieuwe regelgeving op het hoogste niveau wordt ingevoerd. Met het aanschaffen van de nieuwe `40 millimeter ballen' zijn immers de nodige kosten gemoeid. Twee Japanse firma's hebben reeds aangekondigd in september miljoenen nieuwe pingpongballen op de markt te brengen, zodat na de Olympische Spelen van Sydney wereldwijd met het nieuwe materiaal kan worden gespeeld.

NTTB-manager Ton van Happen verwacht dat het bondsbestuur de veelal armlastige verenigingen in de lagere regionen zeker tot volgend jaar respijt geeft om de oude ballenvoorraad op te ruimen. Het voorstel van de ITTF kwam niet onverwacht. Tijdens het individuele WK, vorig jaar in Eindhoven, kwam het congres nog twee stemmen tekort om het plan in te voeren. ,,Het is triest dat een land als Togo de voorstanders van de grotere bal nu aan een meerderheid heeft kunnen helpen'', meende Danny Heister. ,,Hun stem telt binnen de ITTF helaas net zo zwaar als die van een topland als Zweden. En naar de topspelers is al helemaal niet geluisterd.''

Volgens Heister hebben de toppers dat ook aan zichzelf te wijten. De spelersvakbond CTTP, ooit opgericht om betere faciliteiten te creëren voor de tafeltennissers, is een zachte dood gestorven. ,,En in dit krankzinnig drukke jaar zijn alle topspelers louter met zichzelf bezig'', erkende Heister. ,,Zij hebben de nieuwe regels gelaten over zich heen laten komen. Veel heeft de CTTP bovendien niet bereikt, want de Top 12 in het Italiaanse Alassio was ronduit amateuristisch georganiseerd.''

Over de grotere bal maakt Heister zich niet zo druk, die zal het spel bij de mannen volgens hem nauwelijks benvloeden. Daar kan de 28-jarige Amsterdammer zich wel eens in vergissen, want hij leefde gisteren tijdens een persconferentie in Nieuwegein nog in de veronderstelling dat de grotere bal lichter zou zijn. Dat is dus niet het geval. ,,Ik had net het kleine balletje onder controle'', sprak hij ironisch. Toch vreest ook Heister dat het flitsende karakter van de tafeltennissport geweld wordt aangedaan. ,,Zeker bij de vrouwen, waar zoveel verdedigsters rondlopen, wordt het spel nog trager en langdradiger dan het nu al is.''

Maar de nieuwe puntentelling vormt volgens Heister pas echt een bedreiging voor de toekomst van het tafeltennis. ,,Het doet mij pijn dat ons het magische getal van 21 punten wordt afgenomen'' zei hij. Het besluit van de ITTF werd genomen om de televisie-stations te behagen. ,,Alsof tafeltennis zovaak op televisie is te zien'', schamperde Heister. NOS-commentator Ted van der Meer rekende gisteren voor dat een game tot 21 punten gemiddeld acht tot twaalf minuten duurt. ,,Een prima tijdspanne voor de televisie. Nu zal een game al na vier of vijf minuten zijn afgelopen en dat is volstrekt overbodig.''

Tijdens het graveltoernooi op Roland Garros wordt de televisiekijker geconfronteerd met tennispartijen, die ruim vier uur kunnen duren. Een tafeltenniswedstrijd om drie gewonnen games kan na de Spelen binnen twintig minuten zijn afgelopen. ,,Lekker als je straks voor één partij in de Pro Tour naar het andere eind van de wereld moet vliegen'', zei Heister. ,,En ik ben toch al een slow-starter. Op het WK voor landenteams verloor ik zowel tegen Saive als Waldner de eerste game en stond ik ruim achter in de tweede game. Die partijen had ik met de nieuwe puntentelling nooit meer kunnen winnen. De topspelers moeten beseffen dat mensen zonder verstand van het spel over onze sport hebben beslist.''

    • Robèrt Misset