Norit een beetje `saai bedrijf' met potentie

Koolstofproducent Norit wil groeien, maar de lage waardering op de beurs stond die plannen in de weg. Een bod van Gilde Investment Management bood uitkomst.

Norit wendde zich eind vorig jaar tot de Utrechtse kapitaalverschaffer Gilde Investment Management met een dringende behoefte aan geld voor overnames. De beursgenoteerde koolstofproducent nam zelf het initiatief om niet het slachtoffer te worden van een overname, waarbij het bedrijf onmiddellijk zou worden opgesplitst en in delen zou worden verkocht.

Gilde reageerde positief en bood een bedrag van 158 miljoen euro voor alle uitstaande aandelen van Norit. ,,Ondanks een aantal beperkingen had het management van Norit interessante plannen klaarliggen'', verklaart B. Molenaar, directeur van het Gilde Buy-Out Fund, waar de transactie zal worden ondergebracht. ,,Het bedrijf is een beetje saai, maar heeft dankzij de activiteiten in actieve kool een duidelijke plaats op de wereldmarkt verworven. En ik zie op de lange termijn nog voldoende mogelijkheden om te groeien door overnames.''

De investering van Gilde biedt Norit in één klap voldoende financiële armslag de noodzakelijke acquisities te doen. Na de overname komt daarvoor een bedrag van ongeveer 500 miljoen gulden vrij. De hulp van de Utrechtse verstrekker van durfkapitaal was meer dan welkom. ,,Onze groei moet voornamelijk uit overnames komen'', weet bestuursvoorzitter R. Kuipers van Norit. Ook in de toekomst voorziet hij expansie door vooral dure acquisities met dure goodwill. ,,Dat geld kan Norit niet bij de beurs weghalen.''

Ondanks de aanhoudende groei van de netto omzet (251,1 miljoen euro in 1999) blijft de beursprestatie van het aandeel Norit, dat na de ovename door Gilde van de beursvloer zal verdwijnen, achter bij de belangrijkste Nederlandse aandelenindices. Expansie door uitgifte van aandelen is daardoor een wel erg onaantrekkelijke optie geworden.

Gilde heeft 12 euro per aandeel Norit geboden, inclusief het voorgestelde dividend van 0,42 euro. Dat komt neer op een vorstelijke premie van ruim 40 procent bovenop de slotkoers van 28 februari 2000 (8.55 euro). ,,Toen we eind december voor het eerst bijeen kwamen, noteerde het aandeel Norit nog 7 euro'', reageert Molenaar. ,,Je ziet dat de bereidheid meer te betalen voor beursgenoteerde ondernemingen met een relatief lage beurswaardering langzaamaan toeneemt. Bij de waardering van het bod hebben we gekeken naar de echte waarde van Norit, dus inclusief eventuele schulden.''

Beleggers verlangen een extra premie omdat de verhandelbaarheid van een aandeel Norit beperkt is als gevolg van de lage marktkapitalisatie. In tegenstelling tot beleggers accepteert Gilde de onzekerheid die de nieuwe strategie van Norit met zich meebrengt wel. ,,De liquiditeit van Norit is voor ons niet van belang omdat wij minimaal vijf jaar in het bedrijf investeren. Een tekort aan liquiditeit wordt door sommige anderen wel in de berekeningen meegenomen, zodat ons bod voor de buitenwacht misschien aan de hoge kant lijkt.''

De nieuwe strategie van Norit houdt onder meer integratie van de verkoopactiviteiten van de divisies Actieve Kool en Proces Technologie en de focus op producten met een grote toegevoegde waarde in. Molenaar noemt de plannen van Norit ,,aantrekkelijk op de lange termijn''. Op korte termijn is er weinig reden tot optimisme. Daarvoor is Norit volgens Molenaar te conjunctuurgevoelig en te afhankelijk van projecten.

Daarom heeft Gilde zich ook voor een periode van minimaal vijf jaar vastgelegd. De investeerder heeft beloofd zijn belang pas te verkopen als het management en de commissarissen hiermee akkoord gaan. ,,Wie weet komt er over vijf jaar een interessante koper voorbij'', speculeert Molenaar.