Nigeria ziet af van islamitische straffen

De Nigeriaanse regering heeft gisteren de invoering van de strafrechtelijke aspecten van de shari'a, het islamitische recht, opgeschort. De regering hoopt daarmee dat het religieuze geweld in het land tot een einde komt.

De invoering van de strafbepalingen van de shari'a in enkele deelstaten in het noorden van het land leidde vorige week tot grootschalige rellen in de noordelijke stad Kaduna, waarbij honderden christelijke slachtoffers vielen.

Bij hieropvolgende wraakacties tegen moslims zijn sinds maandag in de zuidelijke stad Aba ten minste 450 mensen gedood, zo is vanochtend duidelijk geworden.

Gisteren nog werd melding gemaakt van vele tientallen doden.

Het besluit de strafrechtelijke aspecten van de shari'a (de invoering van lijfstraffen zoals het afhakken van handen en stenigen van overspeligen) op te schorten, kwam na spoedberaad tussen de federale regering van president Obasanjo, de topleiders van de strijdkrachten en de gouverneurs van de zesendertig deelstaten. Drie van de deelstaten voerden enkele weken geleden eenzijdig de strafrechtelijke aspecten van de shari'a in. Het islamitische recht was al honderden jaren van kracht in het noorden, maar niet de specifieke strafbepalingen.

In Noord-Nigeria wonen vooral moslims, maar er leven in vele deelstaten daar ook aanzienlijke christelijke minderheden. Het omgekeerde geldt voor het zuiden, waar zich grote islamitische minderheden bevinden. Door de rellen is de positie van deze minderheden in gevaar gekomen.

Na het geweld in het noorden pakken noordelijke christenen hun biezen en trekken naar het zuiden. Daar leidt hun komst tot wraakacties tegen (islamitische) noorderlingen.

De emoties in Aba bereikten maandag een kookpunt toen inwoners zagen hoe lijken werden aangevoerd met een bus uit het noorden. Geagiteerde jongeren begonnen daarop noordelijke handelaren aan te vallen.

Nadat een vlaag van razernij door de stad was gegaan, lagen er 450 lijken op straat. Volgens sommige berichten is het nog steeds onrustig in Aba.

Kerkelijke leiders in Nigeria hebben eerder gezegd dat invoering van islamitische strafbepalingen volgens de shari'a zal leiden tot collectieve zelfmoord van de natie. Vanochtend zeiden kerkelijke leiders dat ze het nieuws van de opschorting verwelkomen, maar dat ze zich nu niet de overwinnaars in het bloedige conflict voelen.