Nick of Time

Hollywood staat niet echt bekend om zijn experimenteerlust, maar er zijn films gemaakt waarin radicaal werd gebroken met vertrouwde camerastandpunten en montagetechnieken. In Lady in the Lake (Robert Montgomery, 1946) nam de camera de plek in van privé-detective Philip Marlowe, zodat de kijker alles door zijn ogen zag. Marlowe kwam alleen in beeld als hij in de spiegel keek.

Hitchcock kwam met een ander nieuwigheidje. In Rope (1948) schoot hij acht takes van tien minuten, die hij listig in elkaar liet overvloeien zodat de film lijkt te bestaan uit één ononderbroken shot. Het gevolg was dat de tijdsspanne in de film gelijk was aan die in de bioscoop. Een zelfde experiment met deze zogenaamde `real time' wordt toegepast in de thriller Nick of Time (1995), die vanavond is te zien.

`Real time, real terror' was de slogan van deze film, waarbij enkel de eerste belofte wordt waargemaakt. Het is niet voor niets dat `real time' na Rope nooit meer is toegepast, want er zit een groot risico aan vast: saaiheid. Zelfs de onovertroffen Johnny Depp kon niet voorkomen dat Nick of Time een les in klokkijken is geworden in plaats van de bedoelde spannende paranoia-film. Depp speelt een pijnlijk vlakke rol als vader die op het treinstation wordt ontvoerd door twee nerveuze types (Christopher Walken en Roma Maffia). Zij dreigen zijn dochtertje te vermoorden als hij niet binnen negentig minuten – de resterende duur van de film – een gouverneur om zeep helpt. Dankzij de spitsvondige titel (`Op het nippertje') is het einde geen al te grote verrassing.

Christopher Walken heeft eens gekscherend in een interview gezegd dat hij zo vaak op straat wordt herkend, niet door filmliefhebbers maar door mensen die denken dat ze samen met hem in de bak hebben gezeten. Door zijn vervaarlijke uiterlijk wordt Walken ook al jaren getypecast als psychopaat, wat soms goed heeft uitgepakt, maar in Nick of Time heeft hij wel erg weinig te doen. Een duivelse blik hier en daar plus een rondrennende Depp, en regisseur John Badham was tevreden.

Walken en Depp zijn binnenkort weer samen te zien in de geweldige griezelkomedie Sleepy Hollow van Tim Burton, waarin Depp wél de kans heeft gekregen om te bewijzen dat hij een van de beste acteurs van deze tijd is.

Nick of Time (John Badham, 1995, VS), BBC1, 22.30-23.55u.

    • Mariska Graveland