Nederlands Philharmonisch wil breder publiek

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest richten zich in het komende seizoen nog meer dan in het verleden op het verbreden en het verjongen van het publiek. Er worden in het lopende seizoen niet meer kaartjes dan voorheen verkocht, maar er zijn wel steeds meer bezoekers, omdat zij minder omvangrijke abonnementen kopen en meer losse kaartjes.

De twee orkesten, die opereren vanuit de Amsterdamse Beurs van Berlage, willen nog meer `maatwerk' gaan leveren: meer series. goedkopere CJP-Kaartjes (vijftien gulden) en een avontuurlijker programmering met onder andere `Kleurrijke series', filmmuziek, een verdubbeling van het aantal kinderconcerten en een serie `Titaantjes' met vier jonge Nederlandse componisten, die nog geen achttien jaar zijn. Het orkest heeft nu ook een eigen website (www.orkest.nl) waarop men naast het opzoeken van informatie ook zelf muziek kan componeren.

De komende drie jaar brengt het Nederlands Kamerorkest o.l.v. pianist en dirigent Christian Zacharias een Mozartserie met diens laatste 22 pianoconcerten, omlijst door minder bekende muziek van tijdgenoten. Verder wordt aandacht besteed aan het 50-jarig artiestenjubileum van pianist Philippe Entremont, sinds 1993 vast gastdirigent van het Kamerorkest.