Milieuclub blij met stop scholverkoop

Stichting De Noordzee hoopt dat de tijdelijke stop op scholverkoop die Albert Heijn heeft ingevoerd, volop navolging krijgt. Dit jaar heeft AH voor het eerst besloten in de paaitijd (februari en maart) geen versverpakte schol te verkopen. De kwaliteit is minder, omdat de vissen al hun energie in voortplantingsrituelen stoppen.

,,In deze periode is het visvlees dun en glazig. Slechts een beperkt deel van de vangst is geschikt voor consumptie'', zegt een AH-zegsman. ,,Daarnaast willen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, omdat zo ook de visstand in de Noordzee op peil wordt gehouden.'' Zo eenvoudig ligt het echter niet, blijkt uit navraag, want de de visserij gaat gewoon door. Boosdoener is een andere platvis: de tong. ,,Schol en tong worden samen gevangen. Als vissers nu geen schol vangen, is er ook geen tong, terwijl die momenteel redelijk goed van kwaliteit is'', legt een woordvoerster van het Productschap Vis uit. De paaitijd van tong begint in april. (ANP)