Luchtgitaar én luchtpiano

Marco Borsato is Italiaan in zijn emotionaliteit en Nederlander in zijn podiumpresentatie. Al triomfeert hij al ruim zes jaar op podia van uiteenlopende grootte, de zanger weet zich nog altijd met zijn houding geen raad. Vandaar dat hij maandagavond in Vredenburg, bij de première van zijn Luid en Duidelijk-tournee, niet alleen langdurig luchtgitaar speelde, maar ook luchtpiano, luchtdrums en luchtsaxofoon. Toppunt van vrijmoedigheid waren de sprongen die hij maakte van het drumpodium. Borsato voelt zich het meest op zijn gemak als hij de microfoon vasthoudt.

Na een jaar afwezigheid op de `bühne' houdt hij eerst een korte tournee langs kleinere zalen. In het najaar volgen de grote concerten in Ahoy'. Het publiek in Vredenburg bestond voornamelijk uit vrouwen, en opvallend veel daarvan waren zwanger - wat iets zegt over hun leeftijd. Borsato is vertolker van het diepzinnige liefdeslied. Soms slaagt hij er goed in om verschillende lagen weer te geven, van liefde, verdriet, radeloosheid. Bijvoorbeeld in de tekst van De Waarheid met regels als `Hoe vertel je iemand dat de aarde niet meer rond is'.

Maar bij vlagen draaft hij door in beeldspraken. Daarbij kan Borsato verbijsterende kwebbelteksten debiteren, zoals `Ik wou dat ik kon zeggen dat ik je zo vreselijk mis/ maar bij nader inzien valt het best wel mee.' Het maakte de zaal maandagavond niet uit. Want zijn stem klonk als een jubel in de galmende stukken, en gebroken op de teerdere momenten. Dat is Borsato's grootste troef. Hij heeft een stem die zelfs de grootste kolder nog een zweem van `diep en betekenisvol' kan meegeven.

Muzikaal was er veel verbeterd vergeleken met de optredens van enkele jaren geleden. Borsato verlaat zich voor de achtergrondvocalen nu op mannen in plaats van vrouwen, en voorkomt daarmee te veel aan kitsch. Want er is al genoeg te horen. Maar liefst twee pianisten, blazers, akoestisch gitaar, percussie en drums gaven samen een gesoigneerde omlijsting. Aan het eind van het optreden speelden ze stampers, zoals Vrij-zijn en Ik Leef Niet Meer Voor Jou. Borsato vertelde het publiek daarbij dat hij het zo `lekker' vind om zich te laten gaan. Maar de vervoering zit in zijn stem, niet in zijn gedrag.

Concert: Marco Borsato. Gehoord: 28/2 Vredenburg, Utrecht. Herhaling: 2,3,4/3 Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven; 8,9/3 Chassetheater, Breda; 19/3 Oosterpoort, Groningen. Tournee t/m mei.