Kroes: Antillenreis Peper `werkvakantie'

N. Kroes, echtgenote van minister A. Peper (Binnenlandse Zaken), is vorig jaar zomer met haar man meegereisd naar de Antillen omdat het een ,,werkvakantie'' betrof. Kroes' reis kwam eerder in het nieuws nadat bleek dat Binnenlandse Zaken het ticket voor de trip had betaald, hoewel de regels dit ,,in beginsel'' niet toestaan. De woordvoerder van Peper noemde die regels echter ,,niet hard''.

In het weekblad Elsevier van deze week zegt Kroes dat haar echtgenoot thuis kwam met het nieuws dat hij een deel van hun vakantie moest opofferen voor een werkbezoek aan de Antillen. ,,(-) ik zei: no way. Hij zei: ik heb op geen enkel moment nog ruimte in mijn agenda. Nou dan, zei ik, dan gaan we samen. Het werd dus een werkvakantie. De reizen van Bram zijn altijd inhoudelijk. Never ever op het strand liggen, never ever door de stad zwalken.''

Kroes voorziet dat de politieke toekomst van haar man, wiens declaraties worden onderzocht door een Rotterdamse raadscommissie, in handen zal liggen van premier Kok en PvdA-fractieleider Melkert. ,,Als Kok wankelt, wil Bram niet meer. Als Melkert het benauwd krijgt, dan krijgt Bram het ook benauwd.''

Kroes beklaagt zich uitgebreid over de wijze waarop in Rotterdam onderzoek wordt gedaan naar Pepers declaraties. Zij spreekt van een ,,heksenjacht'' en wijst erop dat de commissie ook Pepers privé-aantekeningen heeft ingezien. ,,Wat heeft zo'n commissie te maken met onze kennissen en vrienden?'' Ook beschikt de commissie over de afrekeningen van zijn privé-creditcard. ,,Dat is geen democratie meer, dat is paranoia van een andere planeet.''

Kroes heeft haar man recentelijk in overweging gegeven te vertrekken uit Nederland. ,,Als dit de teneur wordt in Nederland, dan wil ik hier niet meer leven. Dan pak ik mijn spullen.'' Volgens Kroes blijkt uit het onderzoek dat in Rotterdam een dorpse mentaliteit is gaan overheersen. ,,De bestuurlijke elite heeft de verbinding met de wereld verloren. (-) Aan het promoten van de stad wordt al maanden niets gedaan. Iedereen heeft koudwatervrees om de grens over te gaan. Het is nu weer het Rotterdam tussen de Maas, de Rotte en de Schie.''