Justitie wil macrobioot vervolgen

Het openbaar ministerie gaat Adelbert Nelissen, directeur van het macrobiotische Kushi Instituut in Amsterdam, strafrechtelijk vervolgen. Volgens justitie heeft Nelissen noodzakelijke medische behandeling van ten minste drie ernstig zieke kankerpatiënten tegengehouden en zich daarmee mede schuldig gemaakt aan hun dood of zwaar lichamelijk letsel.

De directeur van het macrobiotische instituut in Amsterdam heeft in de periode 1992 tot 1996 verscheidene patiënten onder behandeling gehad die leden aan kanker. Nelissen schreef hun een streng dieet voor: geen vlees, geen melkproducten, geen suikers en geen citrusvruchten, maar wel veel granen (gierst, haver, rogge) en zeewier.

Eind 1998 kwam Nelissen in opspraak. Het toenmalige Amsterdamse gemeenteraadslid Roel van Duijn presenteerde een `zwartboek', waarin nabestaanden van vier overleden patiënten in detail verklaarden dat Nelissen hun zieke familieleden reguliere medische zorg had afgeraden en genezing had beloofd als zij het door hem aanbevolen dieet zouden opvolgen.

Nelissen heeft dit altijd stellig ontkend. Hij zegt geen medische adviezen te hebben gegeven, geen reguliere medische zorg te hebben afgeraden en beschouwt zichzelf als ,,voedingsconsulent'.

Justitie besloot naar aanleiding van het zwartboek een onderzoek in te stellen, dat ruim een jaar heeft geduurd. Na bestudering van acht aangiften en het horen van alle nabestaanden heeft justitie besloten Nelissen te vervolgen op basis van drie zaken.

,,De overige zijn verjaard of de bewijslast ligt moeilijker, maar ze dienen wel ter ondersteuning, want het verhaal is hetzelfde', aldus een woordvoerder van het Amsterdamse parket.

De advocate van Nelissen, B.Ficq, heeft de officier van justitie verzocht een gerechtelijk vooronderzoek te openen. Zij wil dat de rechter-commissaris getuigen hoort en ze hoopt dat justitie op basis daarvan alsnog besluit niet te vervolgen. ,,Wij zullen uitermate hard terugvechten. Wij willen een ander licht op deze vage beschuldigingen werpen', aldus Ficq.

Het definitieve besluit om Nelisssen te vervolgen en de preciese tenlastelegging zullen door het nog in te stellen vooronderzoek nog enige tijd op zich laten wachten.

Van Duijn

In het bericht Justitie wil macrobioot vervolgen (in de krant van woensdag 1 maart, pagina 3) wordt ,,het toenmalige gemeenteraadslid Roel van Duijn'' ten tonele gevoerd. Van Duijn is nog steeds raadslid en maakt deel uit van de fractie Amsterdam Anders/De Groenen.