Japanse gouverneur komt de ring niet in

De conservatieve, dikbuikige Japanse sumo-worstelaars hebben in de strijd tegen de maatschappelijke opkomst van de vrouw weer een slag gewonnen. De eerste vrouwelijke provinciale gouverneur in Japan heeft gisteren haar poging opgegeven om een tournooiprijs uit te reiken.

Fusae Ota won begin februari de verkiezingen voor het gouverneurschap van de provincie Osaka. De gelijknamige stad huisvest elk jaar in maart een van de zes grote sumo-tournooien van het land en traditiegetrouw reikt de gouverneur één van de prijzen uit. Ota gaf te kennen dat ook zij als vrouw deze taak op zich wilde nemen. De sumo-bond protesteerde hevig want deze prijsuitreikingen hebben plaats in de ring zelf en die is verboden terrein voor vrouwen.

Ota zei dat ze wil meewerken aan de ,,verdere ontwikkeling en uitbreiding van de populariteit van de nationale sport sumo''. Over de reden om nu toch te buigen voor de sumo-bond, heeft ze geen mededelingen gedaan. Een mannelijke vervanger zal de prijs nu namens haar uitreiken.

Het is voor de tweede keer dat de bond er in slaagt een vrouwelijke functionaris uit de ring te weren. De bond geeft als argument dat hij de `traditionele cultuur' wil bewaren. Maar sumo heeft eeuwenlang veranderingen ondergaan en kreeg pas begin twintigste eeuw de huidige vorm. Sommige wetenschappers rekenen het hedendaagse sumo dan ook tot de invented traditions van Japan. De voorzitter van de bond liet gisteren de deur voor veranderingen toch nog op een kiertje staan toen hij zei: ,,Ik meen dat het goed is dat wij onze eigen gedachten hebben over de `traditionele cultuur' in deze tijd waarin waarden en de kijk op de geschiedenis aan sterke verandering onderhevig zijn. Desondanks is het belangrijk dat wij in ruime kring mensen om hun mening vragen.''

    • Hans van der Lugt