INTERNATIONAAL

LONDEN BP Amoco en Reuters waren vanmorgen de belangrijkste stijgers in Londen, waar de FTSE-index ruim 1,6 procent omhoog kon tot 6348 punten op basis van een gunstig herstel op Wall Street gisteravond. Het olieconcern steeg met vier procent na een verdere stijging van de olieprijzen en liet daarmee de laagste koers van 11 maanden achter zich. Reuters kon omhoog doordat meerderheidsdeelneming Tibco, een internetbedrijf, met met bijna eenvijfde steeg in New York.

FRANKFURT De conglomeraten Veba en Viag waren vanmorgen de dalers op de Duitse beurs, maar daar stonden flinke koersstijgingen voor onder meer Siemens, Epcos en SAP tegenover. De stijging van de Nasdaq-index op Wall Street zorgde opnieuw voor een record voor de Duitse Neuer markt, maar ook de DAX-index kon omhoog, met 1,3 procent tot 7743 punten.

PARIJS Cap Gemini bleef omhooggaan na de aankondiging gisteren van de IT-divisie van Ernst & Young, en noteerde vanmorgen 9,5 procent hoger op 313,5 euro. TF1 en Thomson Multimedia presenteerden forse winststijgingen en konden met dubbele cijfers omhoog. De CAC-index was 1 procent hoger op 6251 punten.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio is het Nikkei-gemiddelde vanmorgen voor het eerst sinds 9 februari weer boven de 20.000 punten uitgekomen. De slotstand bedroeg 20.081,67, 122,15 punten (0,6 procent) hoger dan de voorgaande dag.

Op de overige beurzen in het Verre Oosten was het beeld verdeeld. In Hongkong en Singapore eindigden de beursgraadmeters respectievelijk 1,9 en 0,3 procent in de min. In Sydney daarentegen steeg de All Ordinaries-index met 1,8 procent.

NEW YORK Nadat vorige week het Dow Jones-gemiddelde hard viel terwijl de schermenbeurs Nasdaq, waar veel hightechfondsen staan, juist steeg, trokken gisteren de koersen van oude vertrouwde fondsen weer aan. De Dow Jones sloot met 89,66 punten of 0,89 procent winst op 10.128,31.

Juist fondsen die de laatste maanden uit de gratie waren geraakt, wisten winst te boeken. Zo dikte Wal-Mart, de hypermarkt-gigant, 5,4 procent aan. Dat fonds had het afgelopen jaar 28 procent van zijn waarde verloren. En General Electric, die dit jaar al 14 procent minder waard is geworden, krabbelde dinsdag 2,2 procent op. Ook de hightech-sector deed het goed. Zo klom Motorola 7,5 procent en Micron Technology zelfs meer dan 25 procent. De Nasdaq steeg met 2,6 procent nog sneller dan de Dow Jones, en zette met een winst van 119,07 op 4696,92 een record neer.